Сапунен вкус - какво може да предвещава

Появата на сапунен вкус в устата е обикновено временно явление и лесно обяснимо, но понякога може да е свързано със сериозни заболявания, прием на лекарства или да е признак на отравяне. За поставяне на диагноза зъболекарят анализира оплаквания, данни от преглед и опитва да установи симптоми на други заболявания. Как да разберем какви са причините за това явление?

Хранене и прием на течности

Вкусът на сапун и миещи средства може да бъде до толкова силен, че  при недостатъчно добро изплакване на чиния или чаша може да се промени съществено вкуса на храни и напитки.

Вкусът на сапун може да се появи, ако:

  • Съдовете не са достатъчно добре измити от миещи средства;
  • Плодове, зеленчуци са мити във вода със съдържание на сапун;
  • Използвани са сламки, в които е останал сапунен разтвор;
  • Храна е приготвяна със насапунени ръце;

Обикновено сапуненият вкус изчезва бързо, достатъчно е да си изплакнем устата с вода. Но в случаите, когато е постоянен или се появява от време на време и не е свързан с храните и напитките, е необходима консултация с лекар.

Прием на лекарства

Всички лекарства имат цяла съвкупност от странични ефекти, които могат да провокират специфични вкусове в устата и то най-разнообразни – метален, горчив, сладък, сапунен. Понякога лекарствата могат да взаимодействат с храни или напитки и да създават постоянно усещане за метален вкус или пък на сапунен разтвор.

Сред лекарствата, които е възможно да предизвикат специфичен вкус, са антибиотиците, използвани за лечение на пневмония, и за някои кожни инфекции.

Подобна причина за поява на вкус в устата е безвредна, но може да причини сериозни неудобства и дори да раздразни лигавицата на устната кухина. Обикновено неприятните симптоми се запазват, докато се приема лекарството. Веднага щом лекарствената терапия бъде преустановена, то симптомите изчезват от само себе си, без никакво лечение.

Какви заболявания и травми трябва да се изключат?

Вкусът, ароматът на храните и напитките усещаме чрез сложен механизъм – вкусовите рецептори получават сигнал, главният мозък го обработва и се появява усещане. При нарушение на този процес вкусът на храната може да се променя, да се извращава, появява се неприятен привкус и дори вкус. Затова се смята, че появява на какъвто и да е страничен вкус в устата може да е симптом на заболяване.

Тези изменения е възможно да са характерни при прекарани сериозни травми, а също и на заболявания, засягащи функцията на главния мозък, например, инсулт. Появата на вкус на сапун в устата след инсулт може да е временно или дълготрайно състояние. Но такъв страничен вкус се формира от ядене на определени храни, които могат да се изключат от хранителния режим.

Затова при прекаран инсулт или други сериозни заболявания на главния мозък, травми, при поява на неприятен вкус в устата е необходима консултация със специалист.

Тревожност и безпокойство

Тревожност и хроничен стрес влияят на мозъчната функция и на тялото по различни начини. Някои хора изпитват безпокойство по повод храната, която ядат, нейните качества, възможно замърсяване и съдържание на канцерогени.

При депресия не само небето е сиво и нищо не радва човек, но и вкусът на храната се променя. И не е само проблемът в малкото сол или спестените сос и подправки. Всичко е приготвено, както трябва, но вкусът е друг.

Генетични особености

Измененията в определен ген водят до това, че някои храни се възприемат по-различно, и техният вкус става подобен на сапун. Това състояние се смята за рядко и измененията в гена не са признак на някаква болест. Това е просто особеност, която води до това, че например, кориандърът придобива вкус на сапун.

Заболявания на устната кухина

Многобройни заболявания на устната кухина и състояния също да предизвикат специфичен вкус в устата. Гнилостни процеси при пародонтит или заболявания на зъбите –  не са причина само за лош дъх, но и за изменения на вкуса на храната, поява на страничен вкус.

При появата на какъвто и да е вкус в устата, особено ако се съпровожда с болка, оток на венците, лош дъх, е необходима консултация със специалист.