Нашето здраве зависи не само от наследствеността, състоянието на околната среда и начинът ни на живот, но и от нашето настроение. Ако вие сте обидени, сърдити, потиснати или изплашени, това се отразява и на здравословното ви състояние.

За връзката на соматичните заболявания с душевното състояние са се досещали още древните ескулапи. При болки в корема те съветвали пациентите си да се избавят от злобата и раздразнението, при диария – от страх и безпокойство, при проблеми с бъбреците – от униние и печал.

Но ако в тези далечни времена лекарите са действали по интуиция, то сега тяхната хипотеза е потвърдена официално.

Съществува цяла наука психосоматика, за чиято същност в Lechenie.bg сме писали неведнъж /в превод от гръцки „душа и тяло“ /, която изучава влиянието на психологическите фактори върху възникването и протичането на соматичните /телесните/ заболявания.

Близо до тялото

По оценки на лекари и психолози, от 30 до 50% от всички заболявания са психосоматични. Сред тях са нетолкова разпространената у нас вегетосъдова дистония, бронхиалната астма /доказано е, че силният стрес е възможно да предизвика пристъп на това заболяване/, язва на стомаха, синдром на раздразненото дебело черво.

Това означава, че за борба с тях е недостатъчно пиенето на лекарства – нужно е да се поработи още и над психологическото състояние, за да се избави болният от злоба, завист, раздразнение, обида, униние, страх…

В противен случай въпреки назначеното конвенционално лечение е възможно заболяването да продължи да прогресира.

Вероятно повечето от вас ще си кажат: „Каква би могла да бъде взаимовръзката?“. Например, ако сте сърдити или раздразнени, в кората на главния ви мозък се формира огнище на постоянна възбуда.

В резултат на това се повишава артериалното налягане, ускорява се пулсът, появяват се нарушения във функцията на вътрешните органи. Първоначално тези неблагоприятни изменения са временни, а ако не измените своето поведение, те се превръщат в постоянни.

Затова само и единствено на нервна почва човек може да развие сърдечно-съдови заболявания или хипертония, или едновременно и двете заболявания. Или при него да се развие язва на стомаха – в състояние на стрес се образува прекалено много солна киселина, която обуславя образуването на язви и ерозии.

Разбира се, това не означава, че при всяка болест е необходимо да се търси нейната психологическа конотация. Например, ако сте били на гости при приятели и сте преяли с мазна или солена храна, проблемите със стомашно-чревния тракт както и подутите крака, на следващия ден са практически неизбежни.

Да се обвиняваме за това и да търсим причина за това състояние дълбоко в съзнанието си няма абсолютно никакъв смисъл, тъй като в случая тя е повърхностна. Но въпреки това всяко преяждане има и психологически аспект – добре е след като преяде човек да се запита какво го накарало да изпусне мярката при приема на храна.

Същото се отнася и за другите епизодични нарушения на здравето. Но ако заболяванията са станали ваши постоянни спътници, тоест превърнали са се в хронични, въпреки назначеното правилното лечение, е много вероятно те да се „подхранват“ от вашите емоции.

Проблем…

Заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур

Причина – агресивност, гняв, прекомерна категоричност, нежелание за приспособяване към хора и ситуации;

Нарушена бъбречна функция

Причина – прекомерна емоционалност, лесна обидчивост, склонност към идеализиране и неизбежното в тази връзка разочарование;

Влошено зрение

Причина – символичен протест срещу действителността – някой или нещо във вашето обкръжение категорично не ви устройва.