Според статистиката около 50% от двойките след появата в семейството на бебе се сблъскат с кризата във взаимоотношенията. Разбира се, понякога се случва и обратно – детето укрепва семейната лодка.

Но защо толкова често звучи оплакването „Сякаш са ми сменили мъжа…“.
Ето защо можете да прочетете във форумите за младите майки – „Мъжът ми започва рядко да се прибира у дома, изобщо не ми обръща, само упреци и нападки. Казах му, че си тръгвам, той започна да ме умолява да се върна.

Върнах се за няколко дни всичко беше добре, а след това непоносимо, постоянни унижения и оскърбления. И въпреки това казва, че ме обича и не желае да ме загуби. Не знам какво да правя…“;

„След раждането на детето сякаш ми смениха мъжа, постоянно ми намира кусури, не поглежда детето , спря да работи и, най-страшното е, че се пропи.

А до раждането на дъщеря ми всичко беше нормално“; „По време на бременността всичко вървеше по мед и масло, той работеше, аз учех, бях студентка, но след като родих разногласията започнаха.

Първо той забрави за рождения ми ден, след това в разговорите стана груб, от мен иска само секс, приготвени храна и почистено жилище.“

Причина първа

Напълно е възможно да са сменили не вашия мъж, а именно вас. По време на бременността и след раждането при жените се променя хормоналния фон, и то глобално.

Приблизително при 15% млади майки се развива следродилна депресия – раздразнителност, липса на интерес към живот, страх, усещане за собствена несъстоятелност, хронична умора и т.н.

Трябва да мине време хормоналните бури във вашия организъм да поутихнат, и само тогава адекватно ще можете да оцените случващото се, включително и поведението на собствения си съпруг. Ако пък депресията е налице, тогава се обърнете към специалист.

Причина втора

Бащинският обикновено се събужда по-късно, отколкото майчинският. Носили сте детето 9 месеца под сърцето, минавали сте изследвания, вслушвали сте се във всяко движение на детето, понесли сте контракциите, раждането. Имали сте цели 9 месеца на разположение, за да се почувствате майка.

Но вашият мъж не е минал през всичко това, дори и добросъвестно ви е подкрепял през цялата бременност, посещавал е с вас ултразвуково изследване и курсове за бъдещи родители.

Причина трета

Някои мъже се боят от кърмачета, и изобщо не знаят как да се отнасят с тези фини същества.

Възложете на мъжа кръг от лесни, но задължителни действия по грижа за детето – пускайте го да се разхожда с него в парка, да го люлее преди сън, да го къпе, да го забавлява с дрънкулки – първоначално заедно с вас.

Причина четвърта

Мъжът се чувства пренебрегнат от вашето внимание, или по просто казано – ви ревнува от детето. Можем да обвиняваме съвременните мъже в инфантилизъм, а можете да се замислите, дали не сте потопили толкова в майчинството, че сте престанали да се интересувате от всичко друго освен от детето.

Причина пета

Някои мъже болезнено възприемат това как тяхната спътница в живота се променя след раждането.
Не се срамувайте да молите мъжа ви да ви помага в домакинството и да се грижи за детето. Ако това е невъзможно, то тогава помислете дали имате възможност да си наемете детегледачка.