Изследване – храненето насаме е свързано с риск от развитие на затлъстяване.
Когато се храним сами, се излагаме на риск от затлъстяване и това е особено актуално за мъжете
Сред възможните причини е склонността на ергените да се хранят нездравословно.
Това показва изследване на корейски учени от университета Донгук.
В изследването взели участие 7725 млади корейци.
Всеки от тях отговарял на въпроси колко често яде сам – 1 път дневно, 2, или постоянно се храни в компания.
21% от мъжете и 29% от жените, както станало ясно, се хранят сами
Сред тях преобладавали хора, които живеели сами, не били женени или омъжени, и в допълнение често пропускали хранене.
Сред участващите от метаболитен синдром страдали 30% от мъжете и 24% от жените.
Както показали и резултатите, храненето без компания е свързано с риск от развитие на метаболитен синдром в по-голям степен за мъжете.
При жените, които се хранели сами, метаболитен синдром се развивал 29% по-често, отколкото при тези, които се хранели в компания.
Резултатът бил получен след корекция на начин на живот, ниво на образование и професия.
При мъжете този показател съставлявал 64%.
Освен това самотните мъже с 45% повече рискували да получат затлъстяване.
Изследователите предположили, че мъжете просто по-често се хранят с нездравословна храна.
Но съгласно резултатите от други подобни изследвания се установява, че и самотата сама по себе си има значителен принос.
Други научни трудове показват, че самотата и социалната изолация представляват сериозна заплаха за общественото здраве.
Свързани са например, с риска от преждевременна смърт.
Изследователи отбелязват, че през последните години семействата стават все по-малко и вече има много хора, които живеят сами.
Тези изменения водят до нередовно и често неправилно хранене.
И подчертават, че е необходимо да се разгледат и други фактори, сред които стрес и качество на съня.
Анализ на стресовите ситуации в живота на човека, може да помогне за по-добро разбиране на установената от учените връзка между храненето без компания и затлъстяването.
Недоспиването и стреса създават порочен кръг, който влияе на хранителното поведение
Тези фактори също могат да влияят на склонността на човек да се храни сам.
Развитие на затлъстяване може да се провокира, дори и от миризмата на храна, както показват резултати от изследване на Калифорнийския университет.
Изследването е проведено на генетично модифицирани мишки с понижено обоняние.
Макар и модифицираните мишки да се хранели със същата храна както и обикновените, теглото на първите било с 16% по-високо.
А мишките най-добро обоняние наддавали на килограми най-бързо от всички.
По-нататъшното изучаване на особеностите на всеки тип мишки показало, че при тези с лошо обоняние бялата мастна тъкан се преобразувала в кафява и бързо се изгаряла от тялото за затопляне..
Освен това, при тях били повишени показателите на адреналин в кръвта.
Мишките се намирали в състояние на постоянен стрес, който отключвал програма за изгаряне на кафявата мастна тъкан.
И макар авторите да подчертават, че изследванията са проведени само върху мишки и е неизвестно дали резултатите се отнасят и за хора повод за безпокойство все пак има.
По-рано тази година учени от Медицинското училище на Северозападния университет на САЩ установили, че мозъкът на човек, който дълго време е лишен от сън, по-остро възприема миризмата на храна.
Зоните на мозъка, които отговарят за хранителното поведение, по-остро реагират именно в момент на умора.