Първото, за което мислят много от нас при промяна на нокътната пластина и нейното отделяне от меките тъкани, че става въпрос за гъбично заболяване.

Дефектът, който лекарите наричат онихолиза или онихолизис, може да се предизвика от най-различни фактори – от травма на крака до хронични заболявания.

За да се определи точната причина, може да е необходима консултация с дерматолог.

Типове онихолиза

Онихолиза или онихолизис е патология на нокътната пластина, при която нейният растеж и връзката с меките тъкани се нарушава. Обикновено първите симптоми на проблема са бели и жълти петна на повърхността на един или няколко нокти на пръстите на краката.

След това ноктите започват да се чупят, да се отлепват, което се съпровожда с неприятни болезнени усещания.

Съществуват 2 вида онихолиза – инфекциозна и неинфекциозна. Първата се дължи на проникване на бактерии под нокътната пластина в местата на нейното отлепване.

Този вид се характеризира с промяна на цвета на нокътя, заради недостиг на въздух под тях и се развиват инфекциозни процеси.

Размножаващите се бактерии влияят на състоянието на нокътя, неговата цялост, способстват за оцветяване в жълт, кафяв или светло-зелен цвят, в зависимост от типа бактерии.

Инфекциозната онихолиза се съпровожда със следните симптоми – изменения на структурата на ноктите, нервна повърхност на нокътната пластина, грапави и забележими ленти, постепенна деформация и отлепване на нокътя.

Основната опасност са гъбични увреждания на кожата, които преминават към ноктите и предизвикват отлепване от нокътното ложе.

Най-често онихолизата е с неинфекциозна природа – следствие на външното въздействие на нокътя – механичен или химичен, а също и вътрешни заболявания на организма.

В зависимост от степента на увреждането протича частично или пълно отлепване на нокътя. В първия случай въздухът минава под нокътя, а засегнатата част от неговата пластина променя цвета си. Става бял, сив или жълт.

Установени са случаи, когато протича пълно отделяне на всички нокти на ръцете и на краката на пациента. За да не се случи това, е необходимо преглед при първи симптоми на онихолиза.

Причини за отделяне на ноктите

Ноктите губят основата под себе си и започват да се отделят от меките тъкани, заради разрушителни процеси, протичащи в горния слой на дермата.

Ако кожата е увредена под нокътя, се нарушава постъпването в нея на хранителни вещества и образуването на кератин. 

В резултат краката променят своята структура, и тяхната връзка с тъканите отслабват. Най-честата причина за онихолиза са травми на кожата и на ноктите на краката.

На второ място – гъбичната инфекция, а на трето – алергичната реакция. Ето няколко чести причини за патология:

  • Механични увреждания на ноктите – удари, травми, носене на тесни обувки;
  • Изгаряния и измръзвания;
  • Химическо въздействие на вредни вещества;
  • Дерматологични проблеми – псориазис и екзема;
  • Продължителен контакт с влажна среда;
  • Поява на гъбички – развива се при гъбично увреждане на кожата и се разпространява към ноктите.

Симптомите на онихолиза е възможно да се проявят в следствие на нарушение на технологията на маникюра. Неправилното премахване на кутикулата може да стане причина за увреждане на кръвоносните съдове и за нарушаване на храненето на нокътя.

Онихолизата често е вследствие на често използване на гел лак и разтворител за неговото премахване. Тези инструменти могат агресивно да влияят на областта на приложение в случай на липса на мерки за укрепване.

Лечение на онихолиза

Лечението следва да започне веднага щом се появят първите симптоми на онихолиза, за да се съхрани нокътната пластина и да се предотврати нейното отлепване.

За изключване или за потвърждаване на гъбичната инфекция, която може да предизвика онихолиза, се назначават специални изследвания.

Онихолиза се лекува с препарати, които лекарят подбира след поставяне на диагноза. Най-често се използват:

  • Антибактериални и антибиотични средства;
  • Пробиотици;
  • Мултиватимини и антисептици;
  • Противогъбични препарати.

В някои случаи се налага операция, при която увредената част на нокътя се премахва. В повечето случаи отлепването на нокътя се лекува с лекарствени препарати, особено ако ноктите са засегнати от гъбична инфекция.