Учени съобщават, че храненето, в което са в изобилие храни, богати на мазнини в детството влошават мъжката фертилност в зряла възраст, тъй като влияят на качеството на спермата.

Защо мазнините могат да влошат качеството на спермата

Експериментите са се провеждали с лабораторни мишки. Една група млади мъжки мишки веднага след отбиването от майката получавали храни с високо съдържание на мазнини, друга група – мазни храни, но за определен срок от 2 месеца, и след това преминали към обичайното си хранене.

Контролната група се хранели по стандарт. След 4 месеца мишките на случаен принцип били разпределени по двойки за чифтосване с женски на съответната възраст.

След 10 седмици учените измерили в кръвта на женските нивата на захар, инсулин и хормони, свързани с размножаването, а също проверили качеството на спермата.

Оказва се, че храненето в ранна възраст с високо съдържание на мазнини неблагоприятно влияе на метаболизма на мазнини, води до натрупване на мастни киселини и отслабване на антиоксидантната защита на тестисите.

Това води до възпалителни процеси и дългосрочни метаболитни нарушения, които стават причина за дефекти на сперматозоидите.

Как мазното може да навреди на мъжката плодовитост

При мишките от групата, която получавали мазнини само в рамките на 2 месеца, а след това преминали към стандартно хранене, били наблюдавани процеси на липолиза, разграждане на мазнини, тоест протичал процес на нормализация на метаболизма.

Според учените протичало твърде бавно за възстановяване на нормалните характеристики на сперматозоидите.

Това може да е препоръка към майките на момчета, които следва да опитват да ги ограничават, ако наблягат на мазните храни, макар и това да не е много възможно, особено след започване на училище.

Родителите дават джобни на децата и те вече преценяват, в зависимост от характера и възпитанието каква храна да си купят с тях.

Изследването все пак е проведено с мишки и не е задължително тези резултати да могат да бъдат пренасяни и върху хората. Това е по-скоро едно начало, което да е като стимул да се проведе изследване, в което участват и хора.