Почти всички родители знаят как децата симулират заболявания. Най-често това се случва преди важни събития – контролни, постъпване в детска градина, училище, преместване и важна среща.

Някои родители не знаят как да реагират на това поведение на децата – да ги накарат да правят това, което е нужно или да ги заведат на лекар?

Да повярваме, че детето наистина се чувства зле и да го оставим вкъщи или да се опитаме да го разобличим? Любящите и грижовни родители обикновено се интересуват от 2 основни въпроса:

  • Какво се случва с детето, от какво е болно, ако всички симптоми са реални?
  • Защо детето се преструва и избягва активност?

В тази статия ще опитаме да разберем причините, поради които децата стимулират болести и лошото състояние и какво правят родителите?

Психика и поведение на децата

Детето се ражда на света с набор от определени черти на характера, но за установяването на личност влияе също и това какво ще вложат в него мама и татко.

Следвайки това правило, не можем да твърдим, че децата ще пораснат агресивни, лъжливи и мързеливи – само защото така е било отредено.

Родителите, осъзнато или неосъзнато „влагат” в изграждането на детския характер, навици, начини за защита от стрес, житейски трудности.

Така например, склонност към преструвки – когато детето преди важна изява или преди първия учебен ден се разболява, това не е случайно и не е защото „Детето си е такова”.

Колкото по-малко е детето, толкова по-гъвкава и неустойчива е психиката, затова родителите е важно да съобразяват дали детето не се излага на стрес, дали не са равнодушни към него. В бъдеще е възможно да възникнат сериозни проблеми с неговото поведение, ако не се обръща внимание.

Децата трябва да растат в любов и с усещане за безопасност, и заедно с това да познават границите в общуването и поведението, които също се установяват от родителите.

Това означава, че детето трябва да се чувства обичано не заради добрите постъпки, а заради самото него, родителските НЕ и НЕ трябва да звучат твърдо и уверено.

Ако родителите спазват тези правила, децата ще имат по-големи шансове да пораснат с правилните психически реакции и добре да разбират себе си и други хора.

Какво се крие зад навика на детето да се преструва

Следва да се разглеждат основните причини за преструване, които могат да се проявят във всяко семейство.

Любов, грижа и внимание – когато детето е болно, чувства се зле, родителите се безпокоят за него – постелен режим, анимационни филми, топли напитки, любимо ястие и тревожна мама, която често идва да му мери температурата и да му даде лекарство.

В нейните очи се чете безпокойство, а гласът на татко внезапно става добър и разбиращ: „Какво се е случило, сине? Разболял си се?” Трудно е да се откажеш от пълнотата на вниманието.

Реакции на родителите

Как най-често реагират родителите на преструвките на децата

  • Не вярват на детето, ругаят го, карат да прави това, което не иска. Такова поведение няма да реши проблема, още повече, ако детето има страх от социализация или активност. Когато се намира под родителско внимание, е възможно да изпита силен стрес.
  • Зарязват си работата и отиват при болното дете. Тази реакция също не е ефективна. Първо, с подобно поведение, родителите поощряват манипулативното поведение, като още повече го закрепват, а второ – го учат да се крие, да избягва трудности всеки път, когато те възникват.

Не следва да опитваме да променяме детското поведение, вместо това е необходимо да се реши проблемът, който, който е станал повод за преструвки.

Желателно е да се отчита характерът на детето – на някои помага поставянето на ясни граници и подкрепа от родителите, а за други – топлото и внимателно отношение към потребностите, които не се удовлетворяват.

Във всеки случай родителите трябва да разберат каква стресова ситуация е довела до това, че детето е избрало преструвката като форма на психологическа защита.