С развитието на интернет хората могат да получат по-голям информация по темите, които се смятат за крайно деликатни, например, промяна на цвета и консистенцията на изпражненията.

Често отклоненията сигнализират за проблеми с храносмилането, патологии, свързани с черния дроб и жлъчния мехур. Възможно е да се установят несмлени частици храна, парченца зеленчуци или наличие на кръв, слуз във фекалиите.

Колко опасни са тези изменения, изискват ли те промяна в храненето или по-сериозни мерки на лечение?

Проблем с храненето или нещо по-сериозно

При промяна в състава на изпражненията на фона на дискомфорт в корема, периодични спазми, много хора се замислят дали се хранят добре, или имат проблеми със стомашно-чревния тракт.

Процесът на смилане на постъпващата в организма храна е доста сложен, многостепенен и завършващ с отделяне от червата на отработените и несмлени остатъци. Те имат строго определени нормални характеристики – консистенция, цвят и форма.

Систематичните изменения при изхождане могат да сигнализират не само за проблеми с храносмилането, но и за съществуващи заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур, патологии на панкреаса.

Ако пък в изпражненията се появи кръв – това е сигнал за тревога. По подобен начин се проявяват заболявания на ректума или туморни процеси, хемороиди и фисури.

Изключване на сериозни заболявания

При безпокойство относно изменения на фецеса – следва да се потърси лекарска помощ, да се направят стандартни изследвания, целта е изключване на всички възможни заболявания на стомаха и на червата, патологиите на черния дроб и на жлъчния мехур.

Лекарят дава препоръки относно промяна на хранителния режим при предразположение към диария или запек.

Също е важно да се знае, че промените във фецеса се предизвикват от определени храни или от тяхното съчетание.

Храненето може съществено да повлияе на цвета и на консистенцията на изпражненията.

Дори и всички заболявания да бъдат изключени, трябва да се знае какви промени в изпражненията е възможно да сигнализират за наличие на напълно физиологични процеси или за патологични.

Промяна на цвета – влияние на жлъчката върху храносмилането

Нормалния цвят на изпражненията е от светло до тъмнокафяво, в зависимост от това каква е храната.

Зеленикавите или жълтите фекалии обикновено се дължат на ускореното преминаване на смляната храна през дебелото черво.

Изпражненията получават своя характерен кафяв цвят от жлъчката, зеленикаво-жълта течност, емулгираща мазнината от храната.

Жлъчката се синтезира от черния дроб, като се отделя по протоците към жлъчния мехур.

Стените на мехура под действието на храната се съкращават, като отделят жлъчна течност в дванадесетопръстника, за да спомогнат за разграждане на мазнините.

Жлъчката трябва да престои няколко часа в дебелото черво, за да се разложи на пигменти, които придават на изпражненията типичния цвят.

Измененията на цвета означават, че храната преминава през червата твърде бързо, затова може да се запази и зеленикав оттенък.

Освен това ако човек неотдавна е ял зелени зеленчуци, например, спанак, зеленикав оттенък също може да е в резултат на непълно храносмилане, в резултат на прекалено бърз транзит на храната.

Червен цвят – от храна или примеси на кръв

Ако човек през последните няколко дни е похапвал цвекло или ревен, фекалиите може да са оцветени в пурпурен или в червен цвят от растителни пигменти.

Това е напълно нормално и безвредно. Други нюанси на червеното или дори на синьото могат да са в резултат от попадане в изпражненията на хранителни оцветители, от които изобилстват готовите продукти или газирани напитки.

Черните фекалии често са в резултат на голямо потребление на допълнителни добавки от желязо. Но при черни изпражнения, когато не се приема желязо, това може да е признак на кръв във фецеса.

Появата на кръв сигнализира за кръвотечение от стомашно-чревния тракт, което може да възникне в различни отдели. Наличието в изпражненията на черни примеси е признак за кървене в горните отдели на храносмилателната система. 

Мазнини в изпражненията

Обикновено сигнализират нарушена абсорбция на мазнините, което може да е предизвикано от цяла съвкупност от заболявания или просто от по-мазна храна.

Често мазнините в изпражненията се съпровождат с формиране на много неприятна миризма на изпражненията.