Захарният диабет е тежко хронично заболяване, което принуждава болния да приема средства за сваляне на кръвната захар или инжекции инсулин пожизнено. Понякога правилната и своевременно започната терапия води до настъпване на т.нар. меден месец, когато нивото на инсулин в кръвта достига нормата.

Тази ремисия може да продължи от месец до година и повече, всичко зависи от самия човек. Но най-лошото, което може той да направи е да реши, че болестта е отстъпила и да прекрати лечението напълно. Как може да се удължи временното отслабване на болестта?

Контрол нивото на глюкоза в кръвта

Да се надяваме, че болестта е отстъпила и никога няма да се върне, е доста относително. Пълна ремисия, особено при захарен диабет тип 1 засега все още не е достигана.

Пълна ремисия означава, че човек повече няма нужда от инсулин, да и в бъдеще няма да му трябва, но това едва ли ще се случи, докато не се появят лекарства, които да възстановяват бета-клетките на панкреаса.

Затова остава едно – продължителен контрол на нивото на кръвна захар. Колко продължава „меденият месец” – седмица, месец или няколко години, никой не знае.

Обикновено през този период на корекция подлежи инсулиновата терапия. Дневната доза на препарата може да се понижи до 0,2 Ед/кг.

Този процес е с индивидуален характер, но обикновено тази стойност не превишава 0,5 Ед/кг телесно тегло. Дозата инсулин може да се понижи до много ниски стойности или пък потребността от биене на инжекции да отпадне съвсем.

Може да е необходима само малка доза преди хранене, но е необходимо да се помни, че това е временно явление и да се продължи контрола на нивото на глюкоза в кръвта с помощта на глюкомер.

Така можем да си дадем възможност малко да си отпочинем след тежко начало на болестта и да удължим „медения” месец.

Профилактика и лечение на инфекции

Всяка инфекция по време на „меден месец” е последвана от влошаване протичането на захарен диабет. Това се отнася за всякакво стресово състояние или травма.

Подобно състояние повлича след себе си освобождаване на хормони адреналин и кортизол, които освен своето основно действие повишават нивата на глюкоза в кръвта.

На този фон се появяват признаци на декомпенсация. Протичането на болестта се влошава, когато човек започне отново да изпитва силна жажда, постоянно да го съпътстват позиви за уриниране.

На фона на недостиг на инсулин може да се развие кетоацидоза, при която съществено се влошава качеството на живот на човек.

Затова всички желаещи да удължат ремисията е необходимо по-внимателно да се грижат за своето здраве, да се стараят по-рядко да излизат от дома, когато върлуват остри респираторни вирусни инфекции, да избягват голямо струпване на хора и да правят профилактика на заразяване.

При наличие на каквото и да е хронично заболяване на вътрешните органи, да се обръща внимание на неговата профилактика на рецидив.

Навреме да се приемат лекарствени препарати, особено в пролетно-летния период, когато се влошава протичането на много болести.

За удължаване на ремисията помага диета

Това е първото, с което започва лечението на захарен диабет, и не е важно какъв тип ще бъде открит при болния.

Пациентът трябва да е наясно, че сега ще трябва напълно да преразгледа своите хранителни навици и да ограничи, а също и напълно да изключи храните, които повишават нивата на глюкоза в кръвта.

„Меденият месец” не е изключение. Ако човек изостави започнатото и се отпусне, ремисията също ще завърши бързо, както е и започнала. Настъпва влошаване и всичко започва отначало.

Затова е по-добре да не се експериментира и да се остави всичко както е, да продължава да се храни дробно и на малки порции, да се ограничи количеството бързи въглехидрати, които са богати на сладко.

Необходимо е в менюто да има повече фибри, които осигуряват чувство за насищане и способстват за по-добро усвояване на въглехидрати и мазнини.

Повече фибри се съдържат в зеленчуците и плодовете, но с последните трябва да сме внимателни, тъй като някои видове съдържат твърде много захар.