„Мека” диета включва храни, които лесно се сдъвкват или не изискват изобщо дъвчене, и от менюто напълно се изключват храни с твърда структура.

Най-често диетата е препоръчителна при някои заболявания, а също и състояния. Понякога тези принципи на хранене е необходимо да се спазват дълго време, което не се отразява благоприятно на състоянието на устната кухина.

Но предотвратяването на всички рискове е възможно при спазване на препоръките на зъболекари. Какви храни може и да не се ядат, а на какви трябва да се обърне внимание?

„Мека” диета – показания

Спазването на такава диета е препоръчително за пациенти с някои заболявания или състояния, например, ако става въпрос за постоперативен период. Макар и някои жени да ги спазват с цел отслабване, и това да е една от най-модерните диети.

По медицински показания „мека” диета се назначава в следните случаи:

  • В постоперативен период – при многобройни оперативни интервенции в рамките на няколко дни за всички пациенти се препоръчват течни и полутечни ястия, а храните трябва лесно да се усвояват. Конкретните препоръки зависят от случая, а също и от състоянието на пациента;
  • Диета за онкоболни, които провеждат активно лечение. В този случай меката диета позволява да се понижи риска от гадене и повръщане. Освен това при онкологични заболявания често се формират мукозити – възпалително увреждане на лигавицата на храносмилателния тракт. Това състояние не ни позволява да се храним нормално.
  • Дисфагия – нарушение на акта на преглъщане. При тежки състояния актът на преглъщане е затруднен и дори когато става въпрос за течности, но като цяло „меката” диета помага и е единственият вариант за хранене;
  • Стоматологични заболявания – този тип хранене може да се назначи при пълна или частична адентия, при счупване на челюст, когато актът на дъвчене е невъзможен.

Да се изброят всички заболявания и състояния, когато лекарите препоръчват спазване на мека диета е невъзможно. Но е важно да се разбира, че при липса на пълноценно дъвкателно натоварване може да се наруши работата на зъбночелюстната система. А също се създава повишен риск за развитие на различни заболявания на устната кухина.

„Мека” диета заплаха за устната кухина

Разбира се, назначаването на подобен вариант за хранене си има своите основания, но следва да се имат предвид някои усложнения и последствия за устната кухина, и консултацията със зъболекар няма да е излишна.

Липсата на пълноценно дъвкателно натоварване е основен проблем. При дъвчене се активират слюнчените жлези, които синтезират слюнка – основен защитник на устната кухина.

С нейна помощ се отмиват остатъците от храна от повърхността на зъбите, нормализира се pH на устната кухина, а също слюнката контролира растежа и размножаването на микрофлората.

Безконтролният растеж и размножаване на микрофлората на устната кухина увеличава риска от многобройни усложнения и последствия – развитие на кариес, възпаление на венците, халитоза.

Какво НЕ трябва да се яде при мека диета?

Максималното ограничаване на някои храни позволява съществено да се ограничи рискът от развитие на някои заболявания. Освен препоръки препоръките на зъболекарите има и някои общи относно консумираните храни, които са несъвместими с понятието „мека” диета.

Сред забранените са:

  • Мюсли с ядки и сушени плодове;
  • Бисквити, особено сладки, а също и всички кулинарни изделия, които се отличават с лепкавост;
  • Мазни меса, а също и влакнести като говеждото;
  • Колбаси, особено ако става въпрос за суровопушени;