Силно изразен блясък, груба текстура, черни точки, разширени пори, обриви – това са основните признаци на стареене на кожата. Традиционно активната дейност на мастните жлези е характерна за тийнейджърската възраст и към 30 години синтеза на кожен себум се нормализира.

При възрастните мазната кожа се среща само в 5-8% от случаите. Но понякога дори нормалната или съвсем суха по природа кожа започва да се омазнява. Какви са причините синтезът на мастен секрет да се усилва? Често вина за такива изменения да имат определени навици.

Неправилна ежедневна грижа за кожата

Отделянето на голямо количество кожен себум може да е признак за хормонално нарушение, наличие на наследствена предразположеност, нарушения във функцията на стомашно-чревния тракт.

Но ако здравето е наред, а близки роднини нямат проблем с омазняване на кожата, то причина повишената активност на мастните жлези може да е неправилна грижа. И списъкът на вредни навици по въпросите за грижа за кожата включва:

Често миене

Когато челото, носът и подбрадичката започват да лъщят кратко време след сутрешното почистване на кожата, тогава посягаме към пяна и гел още веднъж. Непланираното миене освежава лицето, но тази мярка не помага за дълго. Мазният блясък се появява след няколко часа. Това се дължи на факта, че лишената от защитен липиден слой кожа започва с удвоена сила да образува мазнини. Трябва да се мием само по 2 пъти дневно – сутрин и преди лягане.

Злоупотреба с ексфолианти и пилинги

Премахването на мъртви клетки дарява усещане за пълна чистота на кожата. Проблемът с повишено омазняване временно отстъпва след почистващи процедури.

Но честото използване на пилинги и ексфолианти също стимулира кожата да синтезира повече мастен секрет. Тези средства е необходимо да се използват съгласно препоръките на производителя, а не когато поискаме.

Избор на неподходящ овлажняващ крем

Мазната кожа, както и всяка друга, се нуждае от достатъчно овлажняване. Използването на гъст по своята текстура крем на маслена основа стимулира дейността на мастните жлези.

Тези средства са подходящи за суха кожа, а на мазната могат да навредят. В ежедневната грижа за кожата от този тип е необходимо включване на лек по текстура крем без масла. Това се отнася не само за овлажняващите продукти – без масла трябва да бъдат и тоналните основи, кремове и консилери.

Използване на плътен грим

За маскирането на възпаление, разширени пори и черни точки помага декоративната козметика. Но пудрата, фьон дьо тена и ружът само визуално решават проблема, не подобряват, а напротив влошават състоянието на кожата.

Дебелият слой козметика усилва раздразнението, запушва порите. За намаляване на неблагоприятното влияние на козметичните средства, трябва да се предпочитат храни с лека текстура и матиращ ефект. И не трябва да се забравя, че проблемът трябва да се лекува, а не да се крие.

Вредни хранителни навици и омазняване на кожата

Омазняването на кожата може да се повиши и от неправилните хранителни навици. Сред тях са употреба на голямо количество млечни продукти. Оказва се, че тази храна стимулира мастните жлези, от които лицето заблестява, покрива се с пъпки и черни точки.

Синтезът на кожен секрет се активизира не само от обикновено мляко, но и от сладки йогурти, мазни сирена, краве масло. Употребата на тези храни трябва да се държи под строг контрол. Това не означава, че трябва да се откажем съвсем от тях.