Меланом на очите - причини и симптоми
Здравна Енциклопедия

Меланом на окото представлява изключително опасен патологичен процес, при който в различните структури на окото се формира злокачествено образувание, произтичащо от клетките, образуващи меланин.

При това заболяване обикновено се засягат клепачите, конюнктивата на очната ябълка или съдовата мрежа.

Опасността от тази патология се състои в това, че има тенденция към ранни метастази и доста бързо прорастване в околните тъкани. Прогнозата при това състояние е неблагоприятна.

Дори няколко години след хирургично отстраняване на тумора не трябва да се изключва вероятността от повторен рецидив.

Сред всички меланоми на този патологичен процес се падат около 7%. Според статистиката честотата, с която се срещат са приблизително 8 случаи на 1 милион население.

Следва да се отбележи, че степента на злокачественост на този тумор пряко зависи от локализацията. Най-неблагоприятна прогноза имат новообразуванията, възникващи в областта на клепачите.

Най-голям процент на преживяемост има при децата, при които това заболяване е довело до увреждане на съдовата обвивка. Но следва да се отбележи, че дори при най-неблагоприятното стечение на обстоятелствата около 60% от случаите завършват с летален изход.

Най-често с това заболяване се сблъскват хора над 40 години.

Пикът на заболеваемостта се пада на възрастовия диапазон до 18 години. Мъжете в няколко пъти по-голяма степен са подложени на това нарушение.

Днес въпросът защо се развива меланом на окото, все още остава открит. Учените излагат голям брой теории, но се установяват само редица възможни провокиращи фактори.

Установено е, че хората, които имат дълбок и зелен нюанс на очите, много по-често страдат от тази патология, в сравнение с тези с кафяви очи.

Още една интересна тенденция е в това, че предразположени към това заболяване са представителите на европеидната раса със светла коса и кожа.

Освен това се проследява определена зависимост на таво заболяване от наследствената предразположеност. Наличието в анамнезата на аналогични тумори на кожата, съществуващи невуси на очите, различни нарушения от страна на пигментация.

Симптоми при меланом на очите

Основен симптом при този патологичен процес е пигментирало новообразувание. При локализация в областта на клепача изглежда като гъбично разрастване, често имащо ясно изразено краче.

Често повърхността на тумора е покрита с пукнатини. Засягането на конюнктивата се характеризира с образуване на уплътнен елемент или такъв във форма на възел.

При развитие на тумора се проследяват ясно изразени стадии. На първо време болният няма ясно изразени оплаквания.

В хода на прегледа се установява петно, което е със сив цвят и размити граници. Диаметърът на това огнище не превишава 10 мм.

При втори стадий новообразуванието започва да увеличава размерите си.

Наблюдава се наличие на кръвоизливи в самото патологично огнище, а също и в околните тъкани.

Паралелно присъстват симптоми като хиперемия и отоци на конюнктивата и на клепачите, болка и парене в очите. Зрението задължително отслабва.

Диагностика и лечение на болестта

Диагностиката на това заболяване предполага провеждане на пълен офталмологичен преглед.

Използват се методи като офталмоскопия, биомикроскопия на очите, а също и ангиография на съдовете на ретината.

Освен това е показно назначаване на рентгенография на орбитата. За уточняване наличието на метастази във вътрешните органи следва да се направят инструментални прегледи.

Лечението при меланом на очите пряко зависи от стадия на заболяването. Новообразуванието задължително се отстранява.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.47 76

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg