Секцио повече от 2 пъти - възможно ли е
Раждане

Колкото пъти жените могат да правят цезарово сечение. Днес у нас се практикува почти масово секцио. В някои ситуации обаче единственият начин за родоразрешение е секцио. Колко пъти може да се ражда със секцио и възможно да се роди естествено след секцио.

Секциото е хирургична интервенция, в хода на която бебето се извлича от лекарите през разрез на матката. Днес тази операция се извършва в 40% от случаите, това е много повече, отколкото се приема за нормално.

Защо е опасно секциото?

Цезаровото сечение се отнася към откритите операции, при които рискът от развитие на усложнения е значително по-висока, ако се сравнява с естествено раждане.

Лекарите твърдят, негативните последствия за здравето възникват по-често, ако предходната бременност е завършила с хирургична интервенция.

Може ли да се роди естествено след секцио?

Ако бременната няма показания за хирургично родоразрешение, може да роди сама, дори и да има вече 1, 2 или 3 цезарови сечение. Но следва да се разбира,че всеки организъм е индивидуален, и подобни въпроси се решават от лекар.

Понякога специалистите не препоръчват 3-та бременност, тъй като самостоятелно раждане се изключва, а след секцио са възможни опасни усложнения.

Ако въпреки съветите на лекарите жената все пак забременее, е важно постоянно наблюдение в болницата и да се следи състоянието на плода.

Ако по време на операцията възникнат сериозни усложнения, които излагат на риск живота на майката, например, обилно кръвотечение, което не може да се спре с различни методи, се премахва детеродния орган, за да се запази живота на майката.

Затова е важно да се слуша лекаря с цел избягване на сериозни усложнения.

Колко операции са допустими?

Медицината доста напредна, затова днес при цезарово сечение лекарите правят минимален козметичен шев с хоризонтално положение. Също се използват качествени материали за зашиване на рани, които предотвратяват нагнояване и спомагат за по-бързо възстановяване.

Само до преди 10 години ситуацията беше съвсем различна. Именно заради това лекарите твърдяха, че броят на операциите не трябва да превишават 3-ти. Но все по-често се срещат случаи на родени 5 и повече деца със секцио.

Особености на повторните операции

Ако бременната жена реши да ражда още едно дете, но няма възможност да роди сама, а вече има зад гърба си 2-3 цезарови сечения, операцията се прави преди термина.

С цел избягване на разкъсване на матката или разтваряне на шевовете, интервенцията се извършва планово на 37-38 седмица.

При изхождане от данните от предходната операция е възможно да бъде променена тактиката на обезболяване. Ако предходното раждане е било преди 3-4 години, усложнения не са наблюдавани, то в такъв случай упойката може да частична.

Това означава, че жената ще бъде в пълно съзнание, но за всичко, което се намира от корема надолу е безчувствено. Ако предходните раждания са били усложнения, при всички случаи се поставя пълна упойка.

Има ли предимства?

Колкото и странно да ни звучи, но все пак секциото има и своите предимства:

  • По-безопасен и контролиран метод на раждане;
  • Влагалището не се разтяга и изменения;
  • В сравнение с естественото раждане е доста по-бърдо родоразрешие;
  • Липса на контракции и родилни напъни, които отказват младите жени да раждат.

Може да се направи извод, че всичко е много индивидуално. Във всеки случай е необходима консултация с наблюдаващия акушер-гинеколог.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.54 120

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg