Какво представлява менопаузата?

Менопауза представлява период от живота на жената, при който яйчниците на жената преустановяват окончателно отделянето по най-често една или понякога повече яйцеклетки всеки месец и това резултира в липсата на менструален цикъл.

Една част от жените развиват определени симптоми, които са резултат от хормоналните промени, свързани с отпадане на функциите на яйчниците. Поради понижените нива на полови хормони естроген и прогестерон жените често губят костна плътност, нивата на холестерола с ниска плътност се повишават и с това рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава.

Преждевременна менопауза – средната възраст, в която жените навлизат в този етап на живота си е около 51 години. Най-често това се случва във възрастовия диапазон между 48 и 55 години. Ако настъпи преди навършването на 40 години, се счита за преждевременна. Навлизането в този етап се счита за късно, ако менструацията бъде окончателно прекратена след 55 и повече години.

По-вероятно е менопаузата да настъпи по-рано при жени, които никога не са забременявали, са пушачки или живеят на по-голяма надморска височина. Ако жената навлезе в този период преждевременно, е препоръчително да се направят, за да отхвърли вероятността за наличие на друго заболяване. При около 1 % от жените менструалният се прекратява окончателно преждевременно.

Перименопауза – хормоналните промени, свързани с окончателното прекратяване на менструацията, всъщност започват по-рано, обикновено около 5-7 години преди това. През този преход жените могат да започнат да усещат симптомите като например започват да губят плътността на костите си, въпреки че все още имат менструален цикъл.

Хирургична менопауза – менструалният цикъл се прекратява принудително, поради хирургично отстранява на яйчниците и обикновено симптомите в началото за много силно изявени.

Какви са симптомите?

 • Горещи вълни – най-честата изява, появява се при около 75 % от жените, при която менструалният цикъл окончателно е прекратен. Жените описват това състояние като усещане за затопляне, което обхваща постепенно цялото тяло с продължителност от около 30 секунди до няколко минути. Зачервяване на кожата, сърцебиене и внезапно обилно изпотяване често съпътстват горещите вълни. Те водят също така до повишаване на температурата на кожата и ускоряване на пулса и могат да причинят безсъние или да ви накарат да се чувствате сънливи през деня. Горещите вълни обикновено се появяват около 2-3 години, но при много жени състояние продължава да се проявява до 5 и повече години, а в редки случаи и до 15 години.
 • Инконтиненция на урина или неконтролиране на изпускане или болка при полов акт;
 • Промени във формата на гърдите;
 • Изтъняване на кожата;
 • Загуба на костна маса, която увеличава риска от развитие на остеопороза– заболяване, което увеличава риска от фрактури при наглед незначителни наранявания;
 • Затлъстяване;

Лечение на менопауза

Можете да ограниничите последствията от понижаването на нивата на хормоните:

 • Избягвайте консумацията на храни и напитки, които могат да предизвикат появата на горещи вълни като кофеин, алкохол, пикантни храни;
 • За профилактика на сърдечно-съдови заболявания  в менюто ви трябва основни да присъстват храни с ниско съдържание на мазнини и холестерол;
 • За контролиране на телесната маса спортувайте редовни – умерена физическа активност поне 150 минути седмични като това означава физическо натоварване, което предизвиква ускоряване на сърдечната дейност.
 • Срещу развитие на остеопороза трябва да приемате адекватни количества калций и да правите редовни упражнения като всяко физическо натоварване например бързото ходене, вдигане на леки тежести, ще укрепи костите ви.
 • Биоидентична хормонална терапия – извършва се с лекарства, които съдържат хормони с химични формули идентични на тези секретирани от жлезите в човешко тяло.