Какво представлява менопаузата?

Менопауза представлява период от живота на жената, при който яйчниците на жената преустановяват окончателно отделянето по най-често една или понякога повече яйцеклетки всеки месец и това резултира в липсата на менструален цикъл.

Една част от жените развиват определени симптоми, които са резултат от хормоналните промени, свързани с отпадане на функциите на яйчниците.

Поради понижените нива на полови хормони естроген и прогестерон жените често губят костна плътност, нивата на холестерола с ниска плътност се повишават и с това рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава.

Преждевременна менопауза – средната възраст, в която жените навлизат в този етап на живота си е около 51 години. Най-често това се случва във възрастовия диапазон между 48 и 55 години.

Ако настъпи преди навършването на 40 години, се счита за преждевременна. Навлизането в този етап се счита за късно, ако менструацията бъде окончателно прекратена след 55 и повече години.

По-вероятно е менопаузата да настъпи по-рано при жени, които никога не са забременявали, са пушачки или живеят на по-голяма надморска височина.

Ако жената навлезе в този период преждевременно, е препоръчително да се направят, за да отхвърли вероятността за наличие на друго заболяване. При около 1 % от жените менструалният се прекратява окончателно преждевременно.

Перименопауза – хормоналните промени, свързани с окончателното прекратяване на менструацията, всъщност започват по-рано, обикновено около 5-7 години преди това. През този преход жените могат да започнат да усещат симптомите като например започват да губят плътността на костите си, въпреки че все още имат менструален цикъл.

Хирургична менопауза – менструалният цикъл се прекратява принудително, поради хирургично отстранява на яйчниците и обикновено симптомите в началото за много силно изявени.

Какви са симптомите?

  • Горещи вълни – най-честата изява, появява се при около 75 % от жените, при която менструалният цикъл окончателно е прекратен. Жените описват това състояние като усещане за затопляне, което обхваща постепенно цялото тяло с продължителност от около 30 секунди до няколко минути. Зачервяване на кожата, сърцебиене и внезапно обилно изпотяване често съпътстват горещите вълни. Те водят също така до повишаване на температурата на кожата и ускоряване на пулса и могат да причинят безсъние или да ви накарат да се чувствате сънливи през деня. Горещите вълни обикновено се появяват около 2-3 години, но при много жени състояние продължава да се проявява до 5 и повече години, а в редки случаи и до 15 години.
  • Инконтиненция на урина или неконтролиране на изпускане или болка при полов акт;
  • Промени във формата на гърдите;
  • Изтъняване на кожата;
  • Загуба на костна маса, която увеличава риска от развитие на остеопороза– заболяване, което увеличава риска от фрактури при наглед незначителни наранявания;
  • Затлъстяване;

Лечение на менопауза

Лечението на менопаузата е от съществено значение за поддържането на здравето и благополучието на жената по време на този период от живота й.

Освен традиционните методи, които включват промени в хранителния режим и физическата активност, съществуват и други подходи, които могат да бъдат използвани за улесняване на симптомите на менопаузата и подобряване на качеството на живот.

Съветите за избягване на определени храни и напитки, които могат да предизвикат горещи вълни, са важен аспект от менопаузалната грижа.

Кофеинът, алкохолът и пикантните храни често са свързани със загуба на комфорт и предизвикват неприятни симптоми като горещи вълни и неспокойство. Промяната в хранителните предпочитания може да има значителен ефект в улесняването на тези симптоми.

Освен това, включването на храни с ниско съдържание на мазнини и холестерол е от съществено значение за поддържането на здравето на сърцето и съдовата система по време на менопаузата.

Тези храни, които са богати на витамини и минерали, могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, които могат да се увеличат по време на този етап от живота на жената.

Физическата активност е ключът към управлението на телесната маса и поддържането на здравословното състояние по време на менопаузата.

Редовната умерена физическа активност, като например ходене, плаване или йога, може да подобри общото здраве и да помогне за контролиране на теглото.

За предотвратяване на остеопороза е важно да се включи достатъчно количество калций в хранителния режим и да се извършват редовни упражнения, които подпомагат здравето на костите. Такива упражнения, като вдигане на леки тежести или бързо ходене, могат да укрепят костите и да намалят риска от развитие на остеопороза.

Биоидентичната хормонална терапия е още един важен метод за управление на симптомите на менопаузата. Тя използва хормони, които имат химична формула, идентична на тези, които се произвеждат в човешкото тяло.

Този вид терапия може да помогне за облекчаване на симптомите като горещи вълни, нарушения на съня и изменения в настроението.

Необходимо е да се отбележи, че преди да започнете каквото и да било лечение, е важно да се консултирате с квалифициран здравен специалист, който да ви предостави индивидуализиран план за лечение и да прецени най-подходящите методи за вас.

Отделеното време за разговор с лекаря ще ви помогне да вземете информирани решения относно вашето здраве и лечение по време на менопаузата.