Какво е денга?

Денга представлява инфекциозно заболяване, което се причинява от вируси, при които заразяването на хора се осъществява от комари. Заболяването се характеризира с фебрилитет – телесната температура е 38-39 градуса по Целзий, кожен обрив и болка /главоболие и често много силна болка в мускулите и в ставите /. Заболяването също се нарича „чупеща костите треска“ ("breakbonefever") или денди треска, тъй като необичайно силните мускулни и ставни болки създават усещане у болния, че му чупят кости.

Денга треската е ендемична в тропичните и субтропичните климатични области, но Световната здравна организация алармира, че честотата на това заболяване се увеличава и среща и в южните части на умерените географски ширини. Това се дължи на няколко фактора:

  • Международната търговия – по корабите със стокови товари често се пренасят заразени комари като по този начин насекомите достигат до райони, в които болестта не се среща.
  • Локалните и глобалните климатични промени позволяват оцеляването на комарите и през зимните месеци.
  • Туристите и пътуващите също могат да пренесат болестта в райони, където комарите не са заразявали преди.

Какви са симптомите?

Симптомите и признаците се появяват около 3 до 15 дни след ухапването от  комар – носител на денга вирус серотип 1-4, на човек, който преди не е бил излаган на вируса.  Фебрилитетът и болките в мускулите и ставите могат да се развият през първите няколко часа след  появата на първоначалните симптоми, които са най-често главоболие, втрисане, обрив и подути лимфни възли. Болката в очите също е сред симптоми, които се наблюдават при повечето случаи.

Клиничните изяви обикновено продължават около 2 до 4 дни и след това отзвучават, за да се появят отново с обрив, засягащ тялото и част лицето. Обривът наподобява на дребна шарка. За него е характерно да се появи по дланите на ръцете и долната част на краката. Тези кожни области остават незасегнати при повечето вирусни и бактериални инфекции. Клиничните изяви продължават около 1-2 седмици, след това засегнатият се излекува напълно.

Лечение на денга

За щастие, това вирусно заболяване най-често се самоограничава и обикновено адекватната хидратация и болкоуспокояващите помагат на заразения да се справи с инфекцията. Но повечето медицински специалисти предупреждават за една опасност при самостоятелното лечение в домашни условия.

Нестероидните противовъзпалителни средства като аспирин и ибупрофен трябва да се избягват поради склонността на щамовете на денга вирусите да предизвикват кръвоизливи. Другите медикаменти като парацетамол и кодеин, които не са към тази група могат да се използват.

При по-тежките форми на заболяването – хемораргичната и шок синдрома, които обикновено изискват допълнителни поддържащи терапии, в повечето случаи е необходима хоспитализация.

Интравенозно хидратиране, кръвопреливане, преливане на тромбоцити, стабилизиране на кръвното налягане, както и други мерки за интензивно лечение, често се прилагат при такива по-тежки случаи на заболяването.

Как можем да предотвратим заразяване?

Заболяването може да се предотврати чрез ограничаване на възможностите на заразени комари да ухапват хора, които не са били изложени на вируса. Тези насекоми са основния вектор в разпространението на вирусите причинители.

  • Оптимална защита се постига чрез използването на репеленти, които трябва постоянно да нанасяте от кожата, така свеждате до минимум риска от ухапване.

За прочистване на помещения или площи от комари използвайте аерозолни инсектициди. Употребата им трябва да бъде много внимателни като трябва да се избягва директно вдишване на спрея.