Какво е денга?

Денга представлява инфекциозно заболяване, което се причинява от вируси, при които заразяването на хора се осъществява от комари. Заболяването се характеризира с фебрилитет – телесната температура е 38-39 градуса по Целзий, кожен обрив и болка /главоболие и често много силна болка в мускулите и в ставите /.

Заболяването също се нарича „чупеща костите треска“ ("breakbonefever") или денди треска, тъй като необичайно силните мускулни и ставни болки създават усещане у болния, че му чупят кости.

Денга треската е ендемична в тропичните и субтропичните климатични области, но Световната здравна организация алармира, че честотата на това заболяване се увеличава и среща и в южните части на умерените географски ширини.

Това се дължи на няколко фактора:

  • Международната търговия – по корабите със стокови товари често се пренасят заразени комари като по този начин насекомите достигат до райони, в които болестта не се среща.
  • Локалните и глобалните климатични промени позволяват оцеляването на комарите и през зимните месеци.
  • Туристите и пътуващите също могат да пренесат болестта в райони, където комарите не са заразявали преди.

Какви са симптомите?

Симптомите и признаците се появяват около 3 до 15 дни след ухапването от  комар – носител на денга вирус серотип 1-4, на човек, който преди не е бил излаган на вируса.

Фебрилитетът и болките в мускулите и ставите могат да се развият през първите няколко часа след появата на първоначалните симптоми, които са най-често главоболие, втрисане, обрив и подути лимфни възли. Болката в очите също е сред симптоми, които се наблюдават при повечето случаи.

Клиничните изяви обикновено продължават около 2 до 4 дни и след това отзвучават, за да се появят отново с обрив, засягащ тялото и част лицето.

Обривът наподобява на дребна шарка. За него е характерно да се появи по дланите на ръцете и долната част на краката.

Тези кожни области остават незасегнати при повечето вирусни и бактериални инфекции. Клиничните изяви продължават около 1-2 седмици, след това засегнатият се излекува напълно.

Лечение на денга

Денгата, въпреки че често се самоограничава, може да предизвика сериозни състояния, особено при някои индивиди.

Важно е да се отбележи, че, въпреки ефикасността на адекватната хидратация и болкоуспокояващите, самолечението в домашни условия може да бъде рисковано.

Един от ключовите съвети на медицинските специалисти е да се избягва употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства като аспирин и ибупрофен.

Тези медикаменти могат да увеличат риска от кръвоизливи поради способността на денга вируса да предизвика такива усложнения. Парацетамолът и кодеинът са по-безопасни алтернативи, които могат да бъдат използвани за справяне със симптомите.

При тежки форми на заболяването, като хеморагичната лихорадка и шок синдром, хоспитализацията често е задължителна. Тези усложнения изискват комплексно лечение и специализиран медицински надзор.

Лечението включва различни подходи като интравенозно хидратиране, преливане на кръв или тромбоцити, стабилизиране на кръвното налягане и други интензивни мерки. Такива терапии са насочени към борбата със сериозните последствия на заболяването и опазване на живота на пациента.

Важно е да се подчертае, че заражените с денга трябва да бъдат внимателно наблюдавани, особено ако симптомите се влошат или се появят тежки усложнения.

Как можем да предотвратим заразяване?

Заразяването с денга е сериозен здравен проблем, но съществуват мерки, които могат да помогнат в предотвратяването на разпространението му.

Въпреки че не съществува ваксина срещу денга, има различни подходи, които могат да намалят вероятността от заразяване с този вирус, който се предава чрез ухапването на заразени комари от рода Aedes.

Една от основните стратегии за предотвратяване на заразяването с денга е контролът върху комарите. Разпространението на вируса се дължи на ухапването на хора от заразен комар.

Затова е важно да се предприемат стъпки за намаляване на контактите между хората и комарите. Един от начините да се постигне това е чрез използването на репеленти.

Репелентите са ефективни средства за отблъскване на комарите. Те съдържат активни съставки, които отблъскват насекомите и намаляват риска от ухапване.

Нанасянето на репеленти на кожата е особено важно, особено по време на деневните часове, когато комарите са по-активни. Важно е да се следват указанията на продукта и да се прилага постоянно, за да се поддържа ефективността му.

Освен използването на репеленти, почистването на помещенията от комари е също важно. Използването на аерозолни инсектициди може да бъде полезно за унищожаване на комари в закрити пространства. Важно е обаче да се спазват указанията за използване на тези продукти и да се избягва директното им вдишване.

Съществуват и други методи за контрол на комарите, като избягване на задържане на стояща вода, тъй като тя е място, където комарите се размножават. Редовната проверка на отворени прозорци и врати с мрежи с малки отвори може да ограничи влизането на комари в дома.

Важно е да се има предвид, че превенцията на заразяването с денга изисква последователност в прилагането на различни мерки.

Обединяването на тези подходи може значително да намали вероятността от заразяване с този сериозен вирус и да предпази здравето на хората.