Когато ви измъчват често болки, които изпитвате по време на менструациите, вие можете да смятате това за нормално. Но сте длъжни да знаете, че болезнените усещания не могат да бъдат норма. Често причина за болезнени менструации е ендометриозата.

Както и преди сме коментирали в Lechenie.bg, това е заболяване, при което части от лигавицата на матката се откриват в други органи – най-чести в тези, които са разположени в малкия таз и в коремната кухина, но също могат да бъдат и в други органи.

Каква е причината за толкова необичайна локация на ендометриума?

Основно значение в развитието на заболяването има освобождаването на менструална кръв нагоре по половите пътища, в маточните тръби, след което може да попадне и в коремната кухина. Заедно с кръвта там попадат и частици от ендометриума, тъй като този слой се отделя от матката в период на менструация.

Клетките на ендометриума имат висок потенциал за растеж, защото в нормалното свое положение се обновяват много бързо и осигуряват възможност за имплантация на плодното яйце. Именно поради тази причина могат да полепват по други органи и да ви усложняват живота.

В какво се крие опасността от това заболяване?

Пациентките с това заболяване страдат от силни болки в долната част на корема, общото е лошото настроение и състояние по време на менструацията. Тъй като клетките на ендометриума в периода на месечния цикъл се държат по еднакъв начин, в който и орган те да се намират.

Те реагират на измененията на хормоналния фон, и се подчиняват на законите на женския цикъл.

При 80% от жените с хронични тазови болки се установява ендометриоза, която съпровожда 30% от случаите на женско безплодие. Често заболяването се съпровожда с жлезиста хиперплазия на ендометриума.

Но изучаването на този проблем все още продължава, тъй като все още малко знаем за причините за развитие на ендометриозата и нейното влияние върху организма.

Положението на пациентките и техните лекари се усложнява от това, че диагностиката на заболяването е достатъчно сложна. Обикновено за тази цел се прави ядрено-магнитен резонанс или ултразвуково изследване с датчик, който се въвежда в ректума.

Но проблемът в никакъв случай не трябва да се подценява. При отсъствие на необходимото внимание заболяването причинява много неприятности на жената. На първо място дислокацията на ендометриума предизвиква болки, които понижават качеството на живота на наистина млади и активни жени.

От това заболяване често страдат спортистките и тези, които са свикнали да отслабват в фитнес залата всеки ден и при всякакво състояние. Проблемите с безплодието, които са свързани с ендометриозата, могат и да не останат разкрити, ако целенасочено не е провеждана диагностика за наличие на това заболяване.

Как да узнаете за ендометриозата?

Можете да заподозрете заболяването, ако страдате от силни менструални болки, нарушения на работата на червата или подуване на корема по време на менструация.

Нарушаването на функционалността на вътрешните органи по време на месечния цикъл също може да е признак за наличие на ендометриоза. Общото състояние също е нарушение – непълноценен сън, главоболие, световъртеж, гадене, липса на апетит, пребледняване.

Лечението на заболяването започва с прием на орални противозачатъчни. Това позволява удържане на активността на частиците ендометриум и не им се позволява допълнително разрастване.