Съчетанията от някои храни, към които сме привикнали отдавна, невинаги са добър избор за здравето ни. Според диетолози и лекари, част от тях могат да нарушат храносмилането, друга – да ни лишат от енергия, а трети, дори да ни докарат до болнично легло.

Какви храни не трябва да ядем заедно

1.Въглехидрати и животински белтъчини

Много кулинари добавят в месните ястия прости въглехидрати, като се съчетава, например, патешко с ябълки или заешко с нар, но от гледна точка на здравето тези съчетания не са полезни.

Проблемът е в това, че животинският белтък – сам по себе си е труден за усвояване продукт. На организма му е необходимо много време за храносмилане. Въглехидратите могат да забавят усвояването на протеините и в съчетание с тях способстват за поява на подуване в корема, за повишено образуване на газове и метеоризъм.

2.Месо и млечни продукти

От тази комбинация следва да се въздържат всички, които са с висок риск от възникване на анемия. Това се обяснява с факта, че съществуват вещества, подобряващи усвояването на желязото и тези, които напротив, го възпрепятстват.

Така, за усвояването на желязото способства витамин С, а това означава, че месото е полезно да се съчетава с листни зеленчуци. И същевременно му пречи калцият от млечните продукти, затова месо и мляко е по-добре да не се употребяват заедно.

3.Субпродукти и силен чай

Субпродуктите са евтина храна, която може да е от голяма полза за здравето на човека. В тях се съдържат много белтъчини, витамини В6 и В12, желязо.

В черния дроб, в езика, в сърцето съдържанието на белтъчини е по-ниско, в сравнение с месото, но същевременно е по-висока концентрацията на ценни минерали – мед, манган, цинк и други.

Субпродуктите се препоръчват за по-честа консумация в менюто при анемия, тъй като в тях желязото е повече, отколкото в месото.

За да получим от тях максимум полза, не следва да ги съчетаваме със силен чай, тъй като се възпрепятства усвояването на желязо.

4.Кисело мляко и ягоди

Млечните продукти са от голяма полза за здравето, но при липса на непоносимост на млечната захар. Ягодите от своя страна са източник на ценни витамини. Защо тогава да не ги комбинираме?

В ягодите е високо съдържанието на оксалати, поради което се затруднява усвояването на калций от млечните продукти.

При прием на няколко порции млечни продукти на ден, както се препоръчва от специалистите, добавянето на една порция ягоди на ден, ще допринесе за неизпълнение на препоръчителната доза за прием на калций.

Ако и без това не ядем достатъчно млечни продукти, то по-добре изобщо да не комбинираме ягоди с кисело мляко.

5.Бекон и яйца

Тази комбинация от храни е много популярна на Запад, например, в САЩ много често за закуска се яде бекон с яйца. Следва да се отбележи обаче, че за здравето този тандем не е добра идея.

При комбинация на две храни с високо съдържание на белтъчини, човек натоварва храносмилателната система, което може да предизвиква проблеми с храносмилането.

За да се избегне това, по-добре да се съчетават белтъчини със зеленчуци, богати на фибри.

6.Фасул и сирене

Тази комбинация е много разпространена в мексиканската кухня, но не може да се каже, че е здравословна. При слаба храносмилателната система този дует може да предизвика повишено образуване на газове и подуване на корема.

Млечните продукти и бобовите култури са трудни за усвояване, затова е по-добре да не ги употребяваме заедно.

7.Кола и пица

Някои от веригите за бързо хранене рекламират това съчетание от ястия, но сладкото газирано и пицата, са несъчетаеми храни.

В пицата се съдържат в голямо количество трудни за усвояване белтъци и мазнини, поради съдържанието на сирене и месни продукти.

На организма му е трудно да усвои изобилието от белтъчини, мазнини и рафинирани въглехидрати, затова се създава и усещане за тежест в корема и проблеми с храносмилането.

Въглехидратите пък могат да усилят лъжливото чувство за глад, което ще способства за поръчката на нова порция пица и като последствие – ще се стигне до преяждане.

8.Спанак и домати

Двата зеленчука съдържат много оксалати, които да доведат до образуване на оксалатни камъни.

В рисковата група са хората с бъбречна недостатъчност, но и здравите трябва да внимават.