Обезболяващи средства – това е удивително изобретение на медицина. В някои случаи не е задължително да се прибягва до тях. Учените разказват какви храни могат да намалят болката.
Подходящи са за допълнение към основното лечение или да се използват, когато предстои преглед за изписване на обезболяващи.
Какви храни са с обезболяващо действие
1.Чесън
За ползите от чесъна е известно още от древността. Тази подправка се смята за лекарство срещу този болести. Доказано е, че хората, които редовно ядат чесън, имат по-здрава имунна система и по-рядко се сблъскват с простудни заболявания.
Едно от най-полезните вещества в чесъна е естественият антибиотик алицин, който се разпада в рамките на 16 часа при нагряване до 23 градуса, затова и чесънът трябва да употребява в свеж вид.
Така ще спомогне за избавяне от симптомите на простуда и намаляване продължителността на заболяването. Това показва изследване, публикувано през 2015 г. в Списание по имунология.
2.Вода
Много специалисти съветват по време на критичните дни жените да пият повече вода, и затова има научно обяснение.
В изследване от 2021 г. 140 жени с интензивни болезнени усещания по време на критичните дни били разделени на 2 групи. На едната предложили увеличение приема на вода, а на втората – не.
Резултатът бил, че жените, които пиели повече вода, страдали по-малко от спазми и се нуждаели от по-малко количество обезболяващи средства.
Първият съвет по време на менструация е да се пие повече вода.
3.Рибено масло
Благотворното въздействие на рибеното масло върху организма се обяснява с високото съдържание в него на омега-3 мастни киселини
Рандомизирано изследване от 2016 г., изучаващо свойствата на рибеното масло, показва, че този продукт е с обезболяващ ефект, и е особено полезен при болки в ставите.
Освен това понижава нивата на лош холестерол в кръвта и е полезен за здравето на сърдечно-съдовата система.
Естествените източници на рибено масло са дива сьомга, сардини, ленено семе и чия, както и пъстърва.
4.Джинджифил
Тази подправка отдавна се използва в народната медицина. Благодарение на химическите вещества, които се съдържат в корена от джинджифил, помага за облекчаване на болките в гърба, предизвикани от възпалителни процеси в организма.
Изследване от 2009 г. показва, че 250 мг. джинджифил са толкова ефективни за облекчаване на болки, колкото и популярните противовъзпалителни препарати.
Изследванията свързват джинджифила и с подобряване функциите на мозъка, тъй като спомага за намаляване на хроничното възпаление, една от причините за възрастовата дегенерация.
5.Тиквено семе
Учените препоръчват да наблягат на тях тези от нас, които страдат от мигрена. Тези семена са богат източник на магнезий – минерал, който помага за намаляване на количеството пристъпи на мигрена и за понижаване на тяхната интензивност.
Освен това те са полезни за здравето на нервната и сърдечно-съдовата система, тъй като изобилстват от омега 3-6-9 мастни киселини. Изследване, публикувано в рецензирано издание за Неврохирургия, показва, че приемът на 1200 мг и повече омега-3 мастни киселини в денонощие може да намали болките в гърба и шията.
6.Вишня
Наситеният рубинен оттенък на вишните се придава от антиоксидантите. Те притежават високи обезболяващи свойства, като действат по два начина – блокират възпалението и потискат ензимите за болка.
Изследване показва, че при хората, които изяждали купа вишни за закуска, маркерът на възпаление са понижавал с 25%.
7.Ананас
Екзотичният плод е известен със своето свойство да стимулира метаболизма. Благодарение на съдържанието на бромелайн – ензим, ускоряващ разграждането на мазнините, облекчава смилането на храната и предотвратява натрупването на излишно тегло. С това обаче неговите вълшебни свойства не се изчерпват.
В едно изследване от 2016 г. учените доказват ролята на добавката бромелайн за намаляване на болката и възпалението при остеоартрит на коленната става и ревматоиден артрит, а през 2016 г. в друг научен труд е установено, че бромелайнът може да намали болезнените усещания при хора след стоматологични операции.
8.Кисело мляко
Болките и подуването в корема намаляват от употребата на кисело мляко, тъй като в него се съдържат полезни бактерии, които благоприятстват състоянието на чревната флора.