Възпалителният процес, който води до увреждане на слузестия и на мускулния слой на матката, се нарича метроендометрит. Това възпаление може да е както с остро, така и с хронично протичане.

На първо място в клиничната картина при остра форма на заболяването е ярко изразен интоксикационен синдром в съвкупност с местни проявления.

Прогнозата при това състояние пряко зависи от наличието на усложнения, своевременността на започнатото лечение и т.н.

В най-тежко протичащите случаи съществува риск от разпространение на възпалителната реакция към редица разположени в близост анатомични структури, например, към коремната кухина.

Метроендометрит – съчетано възпаление на ендометриум и миометриум

Но в преобладаващия брой случаи първично в патологичния процес се въвлича слузестия слой, а впоследствие възпалителна реакция се разпространява към мускулния.

Точни данни за разпространението на метроендометрит няма.

Установено е, че в следродилния период с него се сблъскват около 8% от жените.

А в случаите, когато раждането е било усложнено, този показател се увеличава на практика до 20%. Освен гнойно-септични усложнения тази болест в бъдеще може да доведе до проблеми при опити .

Най-често метроендометритът е с инфекциозна природа

В повечето случаи възпалителната реакция е предизвикана от стафилококи и стрептококи, ешерихия коли и протозои.

Понякога това възпаление може да е със специфична природа.

Това е признак, че роля в развитието на възпалителната реакция играят микроорганизми като гонококи, туберкулозни микобактерии и т.н.

През последните години значително нарасна броят случаи, при които при метроендометрит се установявала полимикробна асоциация.

Инфекциозната флора при това заболяване се разпространява в областта на матката по възходящ път. Особена е ролята на различните медицински манипулации, например, на аборти, различни диагностични кюретажи и т.н.

Именно посредством тези интервенции се създават благоприятни условия за разпространение на бактерии от влагалището.

По-рядко инфекция попада в матката от разположените по-горе органи, например, от маточните тръби. Понякога заразяването става по контактен или хематогенен път.

Възпалителният процес при метроендометрит невинаги е свързан с въздействието на инфекциозна флора върху матката. По-рядко се наблюдава асептично възпаление.

Водеща роля в този случай се пада на различните травмиращи въздействия.

И това предполага не само механични травми, но и въвеждане в маточната кухина на вещества, които оказват раздразващо въздействие.

Често на фона на асептична възпалителна реакция след известно време се присъединява инфекциозна флора.

Симптоми, развиващи се при метроендометрит

При остър метроендометрит може да се проследи ясна взаимовръзка между каквито и да е въздействащи фактори и нарастване на клиничната картина. Например, след прекаран аборт симптоми възникват след 2-3 денонощия.

Наблюдава се бързо влошаване на състоянието на болния.

Температурата се повишава фебрилни стойности, което се допълва от главоболие, гадене, втрисане и т.н. Задължително се присъединява болков синдром, който е с достатъчно интензивен характер.

При палпация може да се установи, че матката е болезнена и увеличена. Още един момент са теченията от влагалището, които са с гноен или серозно-гноен характер.

Средната продължителност на острия метроендометрит е от 1 до 1.5 седмици. Понякога обаче патологичният процес протича в слабо изразена форма.

Диагностика и лечение

Поставянето на диагнозата започва с внимателен гинекологичен преглед. Лечението се състои от антибактериални препарати, които се избират въз основа на чувствителността на отделяната флора.