Едва ли на някого му харесват неуместните изненади. В живота всичко трябва да върви по план, особено това важно събитие, каквото е раждането на децата. За предотвратяването на непланирана бременност помагат противозачатъчните таблетки.

Противозачатъчни – лечение и профилактика

Заради предупреждения, свързани с наличие на „лоши” хормони в състава на оралните противозачатъчни, тези таблетки не се радват на особена популярност у нас. Въпреки това има 3 неща, които е необходимо да знаем за оралните контрацептиви:

  • Средствата за предпазване от бременност трябва да се подбират от лекар с оглед възрастта на жената, здравословното състояние и индивидуалните особености на организма. Тоест таблетките, които приема вашата сестра, приятелка или позната няма да бъдат от полза за всяка жена;
  • Противозачатъчните не са причина за поява на наднормено тегло, да и няма да ни пораснат допълнително косми по тялото. Подобно действие могат да окажат хормоналните противозачатъчни от първо поколение, тоест с високи дози;

Днес лекарите предлагат на своите пациентки прием в ниски и минимални дози, в които се съдържат естрогени 3-5 пъти, а гестагени 5-20 пъти по-малко, отколкото в препаратите, провеждани преди няколко десетки години.

Съвременните жени приемат в рамките на целия цикъл по-малко хормони, отколкото са се съдържали само в 1 таблетка противозачатъчно от първо поколение.

Третият момент е свързан с лечебно-профилактичното действие на комбинираните орални противозачатъчни от 4-то, последното, поколение.

Приемът на таблетки от тази група лекарят може да назначи за лечение и профилактика на заболявания като миома на матката, ендометриоза, фиброзно-кистозна мастопатия, яйчникова киста. Подобно лечение дава нелош резултат.

Таблетки за кърмеща майка

Съществува мнение, че докато жената кърми, настъпването на бременност е изключено. Това не е съвсем така.

Ако няма желание да има деца през една година, предпазването от бременност все пак е необходимо. Освен това, 2 бременности подред съществено изтощават вътрешните ресурси на женския организъм.

За кърмещата майка в първите 6 месеца след раждането или през целия период на кърменето приемът на противозачатъчни не е желателен.

Причината е съдържанието на естрогени в комбинираните орални контрацептиви, поради съдържанието в тях на естрогени. А това едва ли е полезно за детския организъм.

В такива случаи лекарят назначава некомбинирани орални противозачатъчни, съдържащи само гестагени. Подобни препарати се приемат всеки ден.

Ако жената не планира да кърми, приемът на орални противозачатъчни се назначава 21 дни след раждането. За жени над 40 години също могат да бъдат изписани монокомпонентни таблетки.

Бременност след края на приема на таблетки

Много жени се интересуват от въпроса: „Колко бързо може настъпи зачеване след края на приема на противозачатъчни средства?” Точен отговор на този въпрос не съществува.

Всичко се определя от възрастта на жената, здравословното състояние и индивидуалните особености на организма.

Така например, ако дамата е под 30 години, няма медицински проблеми, приемала е противозачатъчни не повече от година, то в такъв случай не е изключено, зачеването да настъпи в най-кратки срокове, благодарение на ребаунд-ефект.

Смисълът му се състои в това, че в първите 3 цикъла след прекратяване на приема вероятността за зачеване е значително по-висока, отколкото преди началото на приема.

Този ефект целенасочено прилагат в процеса на лечение на безплодие. Ако жена не може да забременее и се изписват противозачатъчни, а след 3-4 месеца се спират. Не са редки случаите, когато се стига до забременяване след продължителни неуспешни опити.