Епилепсията е отдавна позната болест, но както и преди си остава непонятна и дори загадъчна. Едни я смятат за форма на психическо разстройство, други за болест, характерна за особено надарени натури.

Трети просто се страхуват от епилепсията, защото това наистина изглежда понякога плашещо – човек излезе, или разговаря, или да яде, и внезапно пада и получава гърч, а след вече не помни нищо.

 И предварително е много трудно да се предскаже. Понякога дори причините, които активират късото съединение в мозъка, не могат веднага да се определят.

Някои от най-необичайните провокатори на епилепсия

Епилепсия – загадъчната болест

Тези, които са се сблъсквали с епилепсията, са на ясно, че болестта е многолика и може да се прояви не само със силни припадъци и гърчове, но и с множество други симптоми.

Някои от тях дълго време остават незабелязани, тъй като човек може и с години да не подозира тревожни признаци на развиващата се болест.

Причините за епилепсия са много, от родилни травми и наследственост до новообразувания в мозъка. Всъщност зад това название се крият 60 различни форми на болестта.

Обикновено на болните се препоръчва най-строго да се придържат към определен дневен режим, защото преумората и недостигът на сън могат да предизвикат пристъп.

Важно е също да се спазва диета с ограничение на сол, подправки, пушено и сладко, да се избягват преяждания и глад, да се пият течности с мярка.

Забранени са, особено в юношеска възраст – алкохол с всякакъв градус и дори и в малки количества.

Епилепсията може да се проявява не само с гърчове, но и с потръпване на отделни мускули, изтръпване на част от тялото, краткотрайна загуба на съзнание, невинаги осъзната, нарушение на координацията на движения, в резултат на което човек може да падне и на равно ма, да изпусне предмети от ръцете си, да се задави с храна и с вода. Възможно е нарушаване на остротата на зрението и говора.

Известно е, че провокатор на пристъпа може да е мигане на светлини или определени цветови съчетания, звуци и музикални ритми.

Когато телевизорите с големите кинескопи се превърнаха в масова стока, лекарите започнаха да отчитат нарастване на случаите на епилептични припадъци.

Впоследствие се установява, че това е свързано с несъвършенство в конструкцията, заради което възниква мигане на светлините.

Най-често епилептични припадъци възникват при въздействие на отблясъци на светлина с честота на интервала 15-50 херца.

Известно е също, че пристъпът може да започне, заради промени в климата, прекомерно излагане на слънце. Понякога обаче причините за възникването му може да са необичайни и странни.

Най-често това е свързано с различни образувания в мозъка, когато кистата или туморът въздействат на този участък, като предизвиква необичайни реакции.

Мозъкът и неговата реакция – конвулсии и други симптоми

Известни са случаите, когато до епилептичен пристъп води дъвченето. Няколко минути дъвчене на храна или дори просто представяне този процес, предизвиквали изтръпване на лицето, онемяване и понякога краткотрайна загуба на съзнание.

В паметта на епилептика невинаги остава този момент.

Отстрани това може да изглежда наистина странно – човек се храни, и внезапно лицето му става неподвижно, погледът му се разфокусира, а самият той изглежда, сякаш не е реалността, а витае някъде в облаците.

В други случаи съзнанието отчита нарушението, болният помни всичко, по време на пристъп се възприемат външни дразнители.

През 2016 г. е описан случай, когато конвулсията и загубата на съзнание стават по време на миене на зъбите.

При мъжът е открит ганглиоцитом, разположен в корена на главния мозък, в зоната, свързана с двигателните функции на мускулите в устната кухина.

След премахване образуванието пристъпите, които предизвиквало миенето на зъбите, вече се преустановява. Известни са още 16 подобни случаи.

Епилептичната активност невинаги е свързана със силни гърчове и загуба на съзнание. Понякога хаотичните нервни импулси, възникващи при епилептична активност, могат да въздействат на участъци на мозъка, свързани с усещането да удоволствие и еуфория.