Животът без сладко е сив и скучен. Но не е тайна, че много от сладките храни са празни калории и дори са вредни.

Какво да правим тогава?

Отговорът е единствен и еднозначен – правилен избор

Правилните лакомства са много полезни както за деца, така и за възрастни, които много обичат да се глезят със сладкиши.

Ако им се наслаждавате в „правилното“ време от денонощието и ги консумирате с мярка, то със сигурност няма да навредите на фигурата си.

Кои сладки храни са полезни и с какво именно?

1. Мед

Една от най-полезните храни, подарени ни от самата природа и както и преди сме коментирали, може напълно да замени захарта.

Още повече, че за разлика от захарта, от която на организма е нужна само глюкозата, то медът съдържа до 70% полезни вещества – фолиева и пантотенова киселина, витамини В2, РР, С, В6, Е, а също и магнезий, калций, натрий, йод и желязо.

Освен това ензимите, съдържащи се в меда, подобряват храносмилането и засилват апетита, което всъщност не е особено добре за хората, които се опитват да отслабнат.

2. Сушени плодове

Ако ви се приядат бонбони?

Хапнете сушени плодове – стафиди, сушени кайсии, сушени сини сливи, които не само че са сладки, но са и много полезни за сърцето и кръвоносните съдове, тъй като в тях се съдържат минерални вещества като калий, натрий и желязо.

Сушените плодове са богати на сурови влакнини и затова не само утоляват глада, но и способстват за отличната функция на стомашно-чревния тракт.

Не следва да се забравят и родните сушени плодове – ябълки и круши. Например, сушените ябълки съдържат много пектин, а крушите притежават свойството да извеждат тежките метали от организма.

Препоръчителната доза от всякакви сушени плодове е 30 грама дневно.

3. Черен шоколад

Сладкият и горчивият вкус, които са характерни за черния шоколад спомагат за регулирането на кръвното налягане при хипотония, способстват за укрепването на кръвоносните съдове, освен това шоколадът оказва положително въздействие върху нервната система и спомага за справянето с депресията, особено характерна за есенния сезон, за който за присъщи мрачното и облачно време, ранното залязване на слънцето.

Незаменим е при умствено натоварване – 50 грама и мозъкът ще се справи и с най-сложната задача. Но не е добре да се преяжда с него – шоколадът е достатъчно калоричен, дневната норма е не повече от 30 грама.

И все пак, ако ви се налага да се натоварите максимално, то тогава е позволено, еднократно, да изядете до 100 грама черен шоколад в рамките на ден, например по време на изпит.

4. Мармалад

В него се съдържат много полезни вещества – пектини. Те понижават нивата на холестерола в кръвта, спомагат за екскрецията на токсините, подобряват функцията на стомашно-чревния тракт и което е важно пектинът забавя развитието на раковите клетки.

Най-полезен е мармаладът от ябълки, сливи и кайсии.

5. Желе, кисел

Отлична алтернатива на мармалада и негов родственик е желето.

В него присъстват същите полезни вещества, но само ако сте се научили да го приготвяте самостоятелно от натурален сок и желатин, а не от пакетиран прах, съдържащ захар, изкуствени оцветители и консерванти.

Същото се отнася и за древния сладкиш от славянски произход – кисел. Може да се приготвя от всякакви плодове, а допълнителна полезност си осигурява меда, който се добавя вместо захар.