Какво представлява микозата?

Микозата е обрив по кожата на крака. Това е най-честата гъбична инфекция на кожата. Има три основни вида микоза. При всеки вид се засягат различни части на стъпалото, като кожата може да изглежда по различен начин.

Какви са симптомите на микоза?

Микозата може да предизвика сърбеж и парене по кожата на краката и между пръстите на краката. Възможно е и кожата да започне да се обели да се зачерви. Симптомите зависят от вида микоза, който имате.

Първият вид микоза обикновено се получава между четвъртия и петия пръст на крака. Кожата става люспеста, зачервена и напукана. При някои хора може да се получи и бактериална инфекция и това може да предизвика още по-силен сърбеж.

Вторият вид микоза се нарича „мокасин“ и започва с малко възпаление на крака. След това кожата на края на петата става по-дебела и твърда.

В по-тежките случаи ноктите на краката се заразяват и могат да се напукат и да започнат да се чупят, дори и да падат. Гъбичната инфекция по ноктите на краката трябва да бъде лекувана отделно.

Третият вид микоза се характеризира с внезапна поява на изпълнени с течност мехурчета по кожата. Везикулите се появяват обикновено по долната част на стъпалото, но могат да се появят и на друго място. Възможно е да възникне и бактериална инфекция при този тип микоза.

От какво се причинява микозата?

Микозата се причинява от гъбичка, която се развива върху или в най-горния слой на кожата. Гъбичките се развиват най-добре в топлите и влажни зони на кожата като например тази между пръстите на краката.

Микозата се хваща много лесно. Можете да я прихванете като докоснете ходилата на човек, която я има. Най- често хората я хващат като ходят боси по заразените повърхности обикновено близо до обществени басейни или в съблекалните.

Гъбичките след това се развиват в обувките, особено ако обувките са толкова тесни, че въздухът не може да се движи около ходилата.

Ако докоснете нещо, по което вече има гъбички, то вие можете да разпространите микозата и сред други хора, които са ви докосвали, дори ако вие не сте заразили.

Някои хора са по-предразположени към микоза от други като лекарите не знаят защо това е така. След като веднъж при вас се е появила микоза, вие може да получите отново.

Лечение на микоза

Лекарствените кремове, мазила, гелове и спрейове, които се предлагат в аптеките, в повечето случай са достатъчно ефективни при лекуването на микозата.

Те съдържат антимикробни съставки, които проникват в кожата или ноктите и унищожават гъбичката.

Важно е да се спазват указанията на производителя и на лекаря за правилното приложение на лекарството.

Нарушаването на предписанията на лекаря или продължителност на лечение повече от колкото трябва може да доведе до повторно развитие на инфекцията.

При по-тежки случаи на микоза или при усложнения, лекарят може да предпише по-силни системни антимикотични лекарства.

Тези лекарства се приемат чрез поглъщане на медикаментите, като така те попадат в кръвта, където могат да достигнат до засегнатите области и да се борят с гъбичката отвътре.

Системното лечение обикновено се използва при неподвластни на традиционните лекарства случаи или при разпространени микози.

В допълнение към приложението на медикаментозно лечение, е важно да се обърне специално внимание на хигиената на краката.

Ежедневното измиване на краката с топла вода и сапун е особено важно, тъй като по този начин се премахват гъбичките и бактериите от повърхността на кожата.

След измиване, краката трябва да се подсушат добре, особено между пръстите, за да се предотврати задържането на влага - условие, което е необходимо за развитие на гъбичките.

Важно е също така да се поддържа чистота и сухота на обувките. Редовната смяна на чорапите и пране на обувките може да помогне за предотвратяване на разпространението на гъбичките.

Препоръчително е да се предпочитат дишащи материали за чорапи и обувки, които да позволяват по-добра циркулация на въздуха около краката.

Освен хигиената на краката, трябва да се обърне внимание и на общата имуносистема на организма.

Силния имунитет може да помогне на тялото да се справи по-ефективно с гъбичките и да предотврати повторното им появление.

За да подкрепите имунната си система, е важно да се храним балансирано и здравословно, да се задържи активен начин на живот и да се избягват лоши навици като пушенето и консумацията на алкохол.

Накратко, лечението на микозата изисква търпение и последователност.

Приложението на предписаните от лекаря лекарства, спазването на хигиенните мерки и подкрепата на имунната система са от решаващо значение за успешното преборване на гъбичката.

При поява на нови симптоми или възникване на усложнения, винаги е препоръчително да се потърси медицинска консултация за правилна диагноза и подходящо лечение.

Превенция

За да не получите микоза отново, можете да направите няколко неща:

  • Носете открити сандали или чехли на обществени места като съблекални и използвайте талк на прах, за да запазите сухи краката си.
  • Носете сандали или кожени обувки, когато е възможно, за да може кракът ви да не се навлажнява и да диша.
  • Когато сте на закрито носете чорапи без обувки
  • Носете памучни чорапи. Те абсорбират потта. Сменяйте чорапите два пъти на ден.
  • Оставете обувките си на въздух 24 часа преди да ги сложите.
  • Ако имате микоза, подсушете областта на слабините преди краката си след къпане. Също така си сложете чорапите преди бельото. Това ще попречи на гъбичките от краката ви да се разпространят и да предизвикат сърбеж в областта на слабините.