Какво представлява микозата?

Микозата е обрив по кожата на крака. Това е най-честата гъбична инфекция на кожата. Има три основни вида микоза. При всеки вид се засягат различни части на стъпалото, като кожата може да изглежда по различен начин.

Какви са симптомите на микоза?

Микозата може да предизвика сърбеж и парене по кожата на краката и между пръстите на краката. Възможно е и кожата да започне да се обели да се зачерви. Симптомите зависят от вида микоза, който имате.

Първият вид микоза обикновено се получава между четвъртия и петия пръст на крака. Кожата става люспеста, зачервена и напукана. При някои хора може да се получи и бактериална инфекция и това може да предизвика още по-силен сърбеж.

Вторият вид микоза се нарича „мокасин“ и започва с малко възпаление на крака. След това кожата на края на петата става по-дебела и твърда. В по-тежките случаи ноктите на краката се заразяват и могат да се напукат и да започнат да се чупят, дори и да падат. Гъбичната инфекция по ноктите на краката трябва да бъде лекувана отделно.

Третият вид микоза се характеризира с внезапна поява на изпълнени с течност мехурчета по кожата. Везикулите се появяват обикновено по долната част на стъпалото, но могат да се появят и на друго място. Възможно е да възникне и бактериална инфекция при този тип микоза.

От какво се причинява микозата?

Микозата се причинява от гъбичка, която се развива върху или в най-горния слой на кожата. Гъбичките се развиват най-добре в топлите и влажни зони на кожата като например тази между пръстите на краката.

Микозата се хваща много лесно. Можете да я прихванете като докоснете ходилата на човек, която я има. Най- често хората я хващат като ходят боси по заразените повърхности обикновено близо до обществени басейни или в съблекалните.

Гъбичките след това се развиват в обувките, особено ако обувките са толкова тесни, че въздухът не може да се движи около ходилата.

Ако докоснете нещо, по което вече има гъбички, то вие можете да разпространите микозата и сред други хора, които са ви докосвали, дори ако вие не сте заразили. Някои хора са по-предразположени към микоза от други като лекарите не знаят защо това е така. След като веднъж при вас се е появила микоза, вие може да получите отново.

Лечение на микоза

Микозата обикновено се лекува у дома с кремове, мазила и гелове и спрейове, които се предлагат в аптеките. Ако получите усложнения, лекарят ви може да предпише по-силно лекарство, което също се прилага върху засегната област.

Трябва да се използвате лекарството, толкова време, колкото лекарят ви е преценил, че е необходимо. Така ще сте се сигурни, че сте избавили от инфекцията. Трябва също така да поддържате краката си сухи и чисти. За да се развиват на гъбичките им е необходима влажна среда.

Превенция

За да не получите микоза отново, можете да направите няколко неща:

  • Носете открити сандали или чехли на обществени места като съблекални и използвайте талк на прах, за да запазите сухи краката си.
  • Носете сандали или кожени обувки, когато е възможно, за да може кракът ви да не се навлажнява и да диша.
  • Когато сте на закрито носете чорапи без обувки
  • Носете памучни чорапи. Те абсорбират потта. Сменяйте чорапите два пъти на ден.
  • Оставете обувките си на въздух 24 часа преди да ги сложите.
  • Ако имате микоза, подсушете областта на слабините преди краката си след къпане. Също така си сложете чорапите преди бельото. Това ще попречи на гъбичките от краката ви да се разпространят и да предизвикат сърбеж в областта на слабините.