Микропения – какво представлява

Проблемът с малкия член съвсем не е измислен, а е съвсем истински, който има и научно название – микропения

Нормални параметри на мъжкия полов орган

При бебетата пенисът обикновено е около 3 см. При мъж на зряла възраст за нормална се смята дължина от 10 до 17 см в ерекция. Средната дължина, която се наблюдава при повечето мъже, е 13-15 см.

Ако дължината е повече от 17 см, то се говори за макропенис. Най-дългият полов орган на света е на американецът Джон Фалкон, който попада в книгата на рекордите на Гинес със своите 34 см дължина и 15 см обиколка.

Разбира се, той може да се гордее със своя полов орган, но желаещите да споделят неговата гордост в леглото са малко.

Ако половият орган в състояние на ерекция е по-малък от 9 см, то може да се говори за микропенис. Именно такива мъже са били най-желани в Древна Гърция с култа към красивото и здраво тяло. Големият орган се е възприемал като свидетелство за грубост и доминиране на животинското начало.

Колко често се срещат мъже с микропениси

Не е толкова често, приблизително 1 мъж от 200. Но ако запитаме девойки и жени, то повече от тях ще кажат честно, че с такива мъже не са се срещали никога.

Причината е, че мъжете с миниатюрни достойнства се отказват от интимен живот от страх да не бъдат осмени и отхвърлени.

И просто изобщо не си се представят в интимна обстановка с никого, освен със собствените фантазии, преживявания и различни начини за самозадоволяване.

Възможно ли е микропения да се открие в ранно детство

За микропения става въпрос, ако дължината на пениса на новородено е повече от 2.5 пъти по-малък от средностатистическия.

В този случай може да бъде назначен курс на лечение с тестостерон в продължение на 3 месеца, което помага за нормализиране на дължината.

В по-късна възраст, до завършване на растежа на момчето, тестостерон не се назначава, тъй като това може да доведе до преждевременно прекратяване на растежа на костите.

Има данни, че злоупотребата с тестостерон може да предизвика обратна реакция – намаляване на размерите на пениса.

Защо родителите се безпокоят от недостатъчната дължина

Освен самата микропения, съмнения и безпокойство у самото момче и неговите родители могат да предизвикат и други причини. Сред тях на едно от първите места – несъответствие на видимите размери на органа с размерите на тялото на детето.

Това се случва при наднормено тегло, когато полов орган с напълно нормална дължина се губи в мастните отлагания в областта на слабините.

Извличането му оттам няма да е лесно. Но дори и пенисът да бъде изваден на светло, може да изглежда непропорционално малък в сравнение с голямото тяло.

90% от момченцата, на които родителите водят на лекар от безпокойство, заради недостатъчна дължина на пениса, страдат от затлъстяване и наднормено тегло. При повечето от тях органът е с напълно нормална дължина или има задържане на половото развитие.

Защо се раждат момченца с микропения                                  

Причините могат да бъдат различни. Често недоразвитостта на пениса при момченца или появата на твърде голям клитор при момичета е свързан с нарушения на хормоналния фон при майката в първия триместър на бременността.

Не е задължително причината да се крие в нивото на тестостерона или на гонадотропина. Нивата на кръвна захар също могат да повлияят на формирането на полови органи, както и други нарушения, несвързани с полови хормони.

Възможно ли е да се излекува микропения

Обикновено може да се постигне само подобряване на ситуацията. Ако момчето се е родило с микропенис, едва ли неговият полов орган ще порасне до макро размери.

След завършване на пубертета понякога се назначава терапия с тестостерон повторно, но ефектът обикновено е незначителен.

Хирургичните методи също не могат да се смятат за достатъчно ефективни. Фалопластиката е много рискована операция, която може да има неприятни усложнения.