Описание

Микроспория представлява микотично заболяване на кожата, косата и нокътните плочи. Причинителят се явява кератинофилната плесенна гъбичка от род Microsporum, която паразитира в кератиновите субстрати.

На 100 хил.души се регистрират около 50-70 случая на гъбичната инфекция годишно. Заболяването е със сезонен характер.

Инкубационният му период е 4-6 седмици и завършва с появата на червени подути петна по кожата. В бъдеще се появяват нови лезии, които имат типична пръстеновидна форма.

Кои са източниците на предаване на гъбичната инфекция?

Тъй като плесенната гъбичка е широко разпространена в природата, инфектирането с нея може да се случи навсякъде, но гъбичната инфекция се диагностицира по-често при топъл и влажен климат.

Предаването на инфекциозния организъм се осъществява чрез директен контакт или при досег със замърсени със спори на гъбичката предмети.

Децата на възраст между 5 и 10 годишна възраст по-често биват засегнати, а честотата на заболеваемост при момчетата е 5 пъти по-висока, отколкото при момичетата.

Възрастните рядко се разболяват, а в случай на заразяване почти винаги заболяването се самоограничава поради наличието на органични киселини в косат, които инхибират растежа на мицела.

Вирулентността на гъбичната инфекция е ниска, тъй като при своевременно измиване на ръцете дори и след замърсяване със спори на плесенната гъбичка, заболяване не настъпва.

Честият контакт с почва, диви животни, изпотяване на ръцете и нарушения в химичния състав на секрети от потните и мастните жлези увеличава вероятността от появата на микроспори. В почвата спорите на гъбичката оцеляват от 1 до 3 месеца.

При проникване гъбичката започва да се размножава и засяга космения фоликул, след което инфекцията се разпространява по цялата коса, което причинява разрушаване кутикулата на косъма поради натрупване по скалпа на спорите на гъбичката.

В резултат на заболяването мицелът се разпространява по цялата коса и плътно запълва луковиците на космите като над тях се формира коричка.

Лечение на микроспория

При лечението в зависимост от степента на засягане се прилага локална или генерализирана противогъбична терапия с перорален прием на медикаменти.

Локално обикновено се нанасят кремове, мехлеми и антимикотични емулсии като преди предписването им се взема предвид възрастта и общото физиологично състояние на пациента.

Също така трябва да имате предвид, че някои противогъбични препарати дори и с локално приложение при бременност и кърмене трябва да се използват с повишено внимание.

Мазила и спрейове от ново поколение се използват за лечение на огнищата на гъбичната инфекция по кожата, които не оставят мазни петна по кожата и дрехите и осигуряват комфорта на пациентите при прилагането на противогъбичната терапия.

Ако имате силно изразена възпалителна реакция, то използвайте комбинирани препарати, съдържащи противогъбични и хормонални компоненти.

Редуване локалното прилагане на мехлеми и третиране с йоден разтвор има добър терапевтичен ефект, стига да няма добър терапевтичен ефект.

При усложнения и развитие на вторична гъбична инфекция, пациентите се повлияват добре на лечението с мехлема тридерм, който съдържа три активни съставки бетаметазон, клотримазол и гентамицин.

А при по-дълбоки поражения на кожата се прилагат препарати, в чийто състав е включен димексид, който трудно се намира в България.

Превенция

Профилактиката на заболяването се съсредоточава в редовно проследяване на децата в детските градини да не влизат в контакт с други разболели се деца, да се предотвратяват контактите с бездомни животни и е необходимо да се напомня често, че поддържането на висока лична хигиена е от съществена значение за поддържане на добро здраве.