Мирингит – това е често срещано възпалително заболяване, което е с остър или хроничен характер. Развива се в областта на тъпанчето и най-често е с инфекциозна природа.

Основно клинично проявление е изразен болков синдром в съвкупност с нарушения на слуховата функция и обща интоксикация на организма.

Прогнозата при мирингит пряко зависи от причините, довели до възникване на възпалителен процес, а също от това колко своевременно е било започнато лечение.

Възпаление на тъпанчето – защо се развива

Най-опасно усложнение на този патологичен процес е необратимо оглушаване.

За първи път заболяването е описано от френски лекари през 1898 година и се среща рядко самостоятелно.

Възпалението най-често е усложнение на друго заболяване на ухото. Повече от 80% от случаите на тази патологичен процес са предизвикани от вируси или бактерии. Приблизително в 3% от случаите се предизвиква от гъбички.

Тази болест може да се развие на всякаква възраст, честотата на разпространение при мъже и жени е почти идентична. 

Приблизително в 27% от случаите мирингитът се усложнява от перфорация на тъпанчето, а в 50% става причина за сензоневрална глухота.

Какви са причините за мирингит

В преобладаващия брой случаи това възпаление е с вторична природа. Сред бактериите провокатори най-често са стрептококи и стафилококи, а също и хемофилус инфлуенце.

Първичното възпалително огнище се формира в областта на външното и вътрешното ухо с увреждане на тъпанчето впоследствие.

Но понякога инфекциозната флора може да се разпространи, дори от отдалечени възпалителни огнища чрез кръвта.

Още една възможна причина за възникване на тази болест е травмиращо въздействие на тъпанчето.

Предполагат се не само механични, но и термични или химически фактори. Възможен пример е увреждане на тъпанчето при използване за почистване на клечки за уши, които не са предназначени за тази цел.

В класификацията на мирингит са включени остра и хронична форма. При остро възпаление се наблюдава бързо нарастване на катаралната възпалителна реакция, която се съпровожда с ярко изразени клинични проявления.

Този вариант най-често се среща след травма. В повечето случаи правилно назначената терапия позволява потискане на възпалението в кратки срокове.

Хроничният вариант се среща най-често, като се развива на фона на инфекция. Отличителна особеност е, че със засягането на тъпанчето патологичният процес обхваща и околните тъкани.

Симптоми при мирингит

Първоначално симптомите на мирингит е възможно да се прикриват зад клиничните проявления на основното заболяване.

Първото проявление е силна болка, която е с едностранен характер. Болковият синдром се локализира вътре в ухото и става още по-интензивен при преглъщане и дъвчене и не се повлиява от болкоуспокояващи.

В някои случаи болката не е определяема. Вместо нея присъства умерено изразен дискомфорт. Това понякога се среща при остър катарален вариант.

Още един характерен симптом е влошаване на слуховата функция. Усеща се шум в ушите, както и силен сърбеж.

С течение на времето задължително се присъединяват симптоми, които сигнализират за общ интоксикационен синдром. Проявява се с фебрилна треска, слабост, обилно изпотяване, втрисане, главоболие и т.н.

Диагностика и лечение на възпалението

Поставянето на диагнозата при тази болест започва с изясняване на оплаквания и преглед на ухото с помощта на отоскоп. С отоскопия се установяват характерни възпалителни изменения в областта на тъпанчето.

Задължително се прави  пълно кръвно изследване, в която присъстват признаци на възпалителна реакция.

При необходимост проба от ексудат от ухото се изпраща за микробиологично изследване. За оценка на слухови нарушения е показна аудиометрия.

Принципите на лечение при това възпаление зависят от неговата природа. Първо се използват антибактериални, противовирусни или противогъбични средства.

Паралелно се назначават нестероидни противовъзпалителни препарати. Също се провеждат мероприятия по дезинтоксикация, а непосредствено самото ухо се промива с антисептични разтвори. При хеморагична форма е показна хирургична интервенция.

Профилактика на възникване на заболяването

За профилактика на мирингит е необходимо своевременно лечение на патологиите, които могат да го предизвикат, а също и следва да се избягват травмиращи въздействия.