Британски учени установили как са се променили сексуалните пристрастия на младежите за 30 години.

Оказва се, че не са започнали да правят секс по-рано, но пък сексуалния живот е станал доста по-разнообразен.

Авторите на научния труд смятат, че тези данни дават възможност да се съставят образователни програми за младежите, които правят техния сексуален живот по-безопасен и успешен.

Екип учени от Лондонския институт по хигиена и тропична медицина анализирали данни от 3 Национални изследвания на начина на живот и отношенията към секса.

Това са най-мащабните британски изследвания на сексуалния живот на населението

Тези изследвания се провеждат веднъж на десетилетие от 1990 г., в тях са взели участие повече от 45 000 британци.

Вагиналният и оралният секс през това време остават най-разпространените практики – с тях са се занимавали минимум 9 от 10 запитани.

На този фон броят младежи на 16-24, които през последната година са правили орален, вагинален и орален секс е нараснал от 1 от 10 мъже и жени през 1990-1991 г. до всеки 4-ти през 2010-12.

Броят мъже, които практикуват единствено вагинален секс, се е понижил от 13.9% до 6%, жените – от 16.7% до 7.8%

Най-голямото нарастване на оралния и аналния секс през последните десетилетия се е наблюдавало сред младежите на 16-18 г.

Бисексуалните девойки се оказват по-склонни към всички видове секс.

Оралният и аналният секс по-скоро допълват, но не заменят вагиналният полов акт в хетеросексуалните отношения.

Средната възраст за първия секс от 1990 г. не се е променила кой знае колко и както преди остава около 16 години

За първите сексуални преживявания в по-широк смисъл, например, целувки остава 14 години.

Но в сравнение с по-ранни данни възрастта за първите сексуални контакти постепенно се понижава.

През 1930-40 г. девойките и юношите са започвали полов живот на 18-20 години, а първите целувки и аналогичен опит – на 15-16 г.

Описанието на поведенчески тенденции осигурява база за изследване на връзките между особеностите на сексуалното поведение и сексуалното здраве и благополучие сред младежите.

Сред възможните причини за подобни изменения изследователите отбелязват безпрепятствен достъп до порнография в интернет и всеобщо нарастване на случаите на секс без ангажименти в обществото.

Наблюдаваните изменения в сексуалните практики се съгласуват с увеличаване на другите аспекти на сексуалния опит на младежите и не изненадват в контекста на други социални изменения.

Повишаването на интереса към оралния и аналния секс се наблюдава и в други страни с високо ниво на доходите

Разглеждат се като част от голямото разнообразие на сексуален живот на населението като цяло.

Сред основните причини са голямото разнообразие от партньори и увеличаването на хомосексуалния секс сред жените.

Във времената, когато се обновяват данните от програмите за сексуално образование, трябва да се съобразяват и съвременните тенденции, така че образователните програми да отговарят на реалностите на сексуалния живот на младежите.

Тази информация ще осигури на младежите на информация и навици, с помощта на които те ще направят своя сексуален живот по-наситен и максимално успешен.

С разнообразие се отличава и сексуалния живот на младежите в САЩ

Едно от най-новите изследвания показва, че 80% от анкетираните са правили орален, анален или вагинален секс, или са мастурбирали.

43% от мъжете и 37% от жените практикували анален секс, 54% жените и 65% мъжете са изпращали на някого снимка на своето голо тяло. 60% от жените и 82% от мъжете пък са гледали порно.