На историята на медицината са известни немалко случаи, когато хора изпаднали в летаргия като по чудо избягвали истинско погребение. От екипа на Lechenie.bg подбрахме най-интересните от тях.

От гръцки език „летаргия“ се превежда като „мнима смърт“ или „малък живот“. Учените до сега не могат да открият начин как да лекуват това състояние. Като възможни причини за летаргия лекарите посочват силен стрес, истерия, голяма загуба на кръв и общо изтощение.

Така например, в китайската столица Пекин момиче изпаднало в летаргичен сън, след като в училище учителката ѝ направила забележка. От обидата детето заплакало, но не с обичайно, а с кървави сълзи. В болницата, където я откарали, момичето се вцепенило, след което заспало. Лекарите поставили диагноза летаргия.

Тези, които са изпадали в летаргичен сън неведнъж, твърдят, че преди поредния пристъп започва да ги боли главата и те чувстват вялост в мускулите си.
Според събудилите се, през целия период на летаргичен сън те могат да слушат какво случва около тях, просто са прекалено слаби, за да реагират.

Това потвърждават и лекарите. При анализ на графиката за електрическата активност на главния мозък на пациентите с летаргия било установено, че техният мозък функционира по същия начин, както и при бодърстване.

Ако състоянието протича леко човек изглежда така, сякаш спи. Въпреки това при тежка форма е лесно той е лесно да бъде приет за мъртвец.

Биенето на сърцето се забавя до 2-3 удара в минута, биологичните процеси на отделяне – като уриниране и изхождане, на практика се прекратяват, кожата става бледа и хладна, а дишането е толкова леко, че дори и при поднасяне на огледало до устата, то едва ли ще се запоти.

Важно е различаването на летаргичния сън от заспиването при енцефалит и нарколепсия.

Да се предскаже колко ще продължи летаргията е невъзможно – човек може да заспи за няколко часа или спи дълги години. Известен е случай с английски свещеник, който спял 6 дни в седмицата и се събуждал само в неделя, за да се нахрани и да отслужи молебен.

Други интересни случаи на „мнима смърт“ са:

1. Не дочакали

Средновековният поет Франческо Петрарка се събудил от летаргичен сън в разгара на подготовката за неговото собствено погребение и шокирал всички присъстващи. Предшественикът на епохата на Ренесанса се събудил след сън, който продължил 20 часа и за голяма изненада на всички присъстващи, заявил, че се чувства прекрасно.

След този куриозен случай Петрарка живял още 30 години и дори бил коронован с лавров венец за своите произведения през 1341 година.

2. След скандал

Ако средновековният поет спал общо 20 часа, то е имало случаи, когато летаргията е продължавала и няколко години.

Официално най-продължителният пристъп на летаргичен сън се смята случаят на рускинята Надежда Лебедина, която спала повече от 20 години, след като се скарала със съпруга си през 1954 година.

Жената неочаквано се върнала в съзнание, след като чула за смъртта на своята майка. След събуждането си рускинята живяла още 20 години и била включена в рекордите на Гинес.

3. 22 години като един миг

Тъй като по време на летаргията функциите на организма се забавят, хората в това състояние на практика не стареят. Родената в Норвегия Августина Линггард заспала през 1919 година, поради стрес, предизвикан от раждането.

Отваряйки очи през 1941 година, тя видяла в своето легло остарелия си мъж и порасналата си дъщеря. Но ефектът на младостта в този случай не продължава дълго. След година госпожа Линггард изглеждала по начин характерен за нейната реална възраст.