Ако се попитаме няколко души кой хормон е „най-мъжкият”, то навярно всички единодушно ще отговорят „тестостерон”. Но сега стана ясно, че този хормон има свой незаслужено забравен роднина, без който принадлежността към мъжкия пол би била под въпрос.

Андростерон – по-важен от тестостерона

Учени от Абърдийнския университет в Шотландия установиха, че развитието на мъжкия полов член зависи едновременно от 2 процеса. Първият е добре известен. Това е, когато по време на развитие на мъжкия плод тестисите освобождават тестостерон, който с помощта на половото мехурче се превръща в 5-дихидрогентестостерон /DHT-5/. Способства за превръщането на първичната структура в мъжки полов член, а не в женски клитор.

Вторият алтернативен процес също завършва с образуването на DHT-5, но не зависи от образуването на тестостерон от тестисите.

За да научат повече за този процес, учените използвали мас-спектрометрия за измерване различни стероиди в плазмата и тъканите на плода във втория триместър, когато протичат най-важните етапи от развитието на половия член.

Те установили, че андростеронът – стероид, който също може да се превръща в DHT-5, е основен андроген в кръвообращението на мъжкия плод, и че нивата както на андростерон, така и на тестостерон в кръвта на женския плод били значително по-ниски.

Изследователите също установили, че ензимите, необходими за „алтернативен” път, присъствали основно в тъканта извън тази, от която се образували половите органи. Основно в черния дроб и в плацентата.

Размерът на пениса зависи от плацентата

Тези резултати показват, че формирането на мъжки полови органи зависи не само от тестисите, но и от други тъкани, особено от плацентата. Те също дават обяснение защо плацентарната недостатъчност може да доведе до хипоспадия и други нарушения на растежа на външните полови органи при мъжете.

Растежът на мъжкия полов орган в пубертета изцяло зависи от тестостерон, но и от някои фактори, сред които за основен за смята генетичния. На този период се пада и основният растеж, вследствие на който пенисът достига средните размери от 13 до 15 см.

Не е известно дали начинът на хранене, спазването на дневен режим и физическа активност през пубертета оказват влияние на размера на половия орган.