Според социологическите проучвания повечето наши сънародници не желаят да живеят дълго, защото се страхуват от старостта.

Има ли смисъл да се опасяваме от този период от живота? Нима зрялата има своите предимства. Помислете сами. Ето няколко аргумента, които ще ви убедят, че старостта има своите предимства пред зрелостта.

1. Пенсионерите са по-щастливи от младите

Оказва се, че най-щастливата възраст е 84 години. Британски социолози анализирали данните за здравословното състояние и нивото на удовлетвореност от живота на хора на различна възраст.

Установило се, че след като навърши 18 години с всяка изминала година човек се чувства все по-нещастен, а най-лошият показател е на възраст 45-50 години, след което хората отново започват да усещат вкуса на живота.

Макар че здравословното състояние на човек започва бързо да се влошава, нивото на щастие се увеличава и достига своя пик на 84 години.

2. С напредването на възрастта хората поумняват

Тази досега неписана истина била доказана от американски учени.

Те направили тестове на доброволци на различна възраст, за да определят тяхната способност да вземат решения и да оценят дългосрочните и краткосрочните последствия от своите постъпки. Възрастните се справили по-добре от младите.

Учените твърдят, че способността да се решават тактически и стратегически задачи се увеличава с напредването на възрастта, благодарение на измененията във функцията на мозъка.

За разлика от младите, хората в зряла напреднала възраст задействат и двете полукълба на мозъка си при вземане на решения.

3. Старците са доволни от себе си

Ако младежта е склонна да изпитва комплекси по повод на своята външност, то старите хора са удовлетворени от това как изглеждат.

Американски изследователи провели проучване сред повече от 80 хиляди души, за да установят как те се отнасят към своето отражение в огледалото.

Оказало се, че представителите на старото поколение, чиято възраст вече надминала 65 години, в 66% от случаите били доволни от всичко и най-вече от себе си.

Запитаните на възраст от 30 до 65 години само в 54% от случаите били доволни от собственото си поведение и постъпки.

А сред тези, които не били навършили 30 години, 87% не били удовлетворени от външността си и планирали при първа възможност да прибягнат до услугите на пластичен хирург.

4. Старите хора шофират по-добре

Оказва се, че хората на възраст много по-рядко попадат в пътно-транспортни произшествия. Това показва статистиката на застрахователните компании и на КАТ.

Освен това шофьорите в напреднала активно се грижат за безопасността на пътя и лично правят забележки на пешеходците и на водачите, които нарушават правилата за движение по пътищата.

5. По-рядко страдат от махмурлук

До това неочаквано заключение достигнали датски учени. Те наблюдавали 52 хиляди доброволци, които били на възраст от 18 до 94 години.

Оказало се, че мъжете на възраст от 18 до 29 години страдат от махмурлук с 11 пъти по-често от мъжете, които вече са прехвърлили 60-те. При младите жени махмурлукът се случвал с 8 пъти по-често, отколкото при тези в зряла възраст.

Специалистите привеждат веднага няколко обяснения, възрастните пият по-малко.

Второто е, че знаят как да избягват сутрешните страдания, поради което рядко смесват напитки, правилно замезват и не забравят пиенето на вода, за да предотвратят обезводняване на организма.

Основното предимство на старостта - това е може би мъдростта и придобитият опит, които позволяват на човек по друг начин да погледне на света.