Повечето жени, живеещи във Франция, успяват да запазят стройността си от годините на младостта след 40 и дори след 50-годишна възраст.

Как успяват да го постигнат?

И така французойките…

Лесно се отказват от закуската

Сутрин французойката по-скоро разходва времето си, за да избере подходящ жакет за своите джинси, отколкото да си приготви пълноценна закуска.

Цялото очарование на новия ден ще изчезне, ако преди работа стоим около печката, отбелязва парижанката Жулиет Мерси. В нейното семейство винаги се е изпълнявал сутрешен ритуал.

Нейният баща обличал халата си, отварял прозорците в трапезарията и варял невероятно черно кафе. На нея, когато била ученичка и на сестра ѝ, слагал сметана и давал по една бисквита.

В нейното семейство никога съвместната закуска не е била издигана в култ, много по-важно да се събират заедно и да изпият горещата напитка. От тогава кафето и бисквитите са неин навик, който следва вече повече от 20 години.

На работа кофеиновият ритуал се повтаря няколко пъти. До обяд французойките правят обикновено по 2 прекъсвания за кафе и никога заедно с него не си купуват сандвичи или кифли.

За обяд предпочитат зеленчукови салати

Най-често работещите французойки обядват в някое кафене. И обикновено поръчват зеленчукови салати или зеленчуци на грил.

Малко пилешко или риба, няколко резенчета козе сирене и филия две печен в зехтин хляб се слагат отгоре върху листата на марулята с босилек и рукола.

Дори някои французойки коментират шеговито, че се чувстват като големи овце, тъй като всеки ден изяждат по цял храст салати.

Но добавят, че и това си има своите предимства, тъй като повече им харесва да се чувстват като стройни овчици, отколкото като тромави пуми.

Може би ще си помислите, че французойките ядат много тестени храни, тъй като във всеки ресторант, преди да се поръча, сервитьорът носи безплатно кошничка с бял хляб, масло и стомна с вода.

Но само изглежда така – преди да започне се храни, французойката действително си реже парче хляб, маже го с масло, но отхапва само веднъж или най-много два пъти.

По време на хранене тя върти хляба, прави го на трохи, но само не го яде. За сметка на това с удоволствие изпива 2-3 чаши вода.

Харчат за храна точно определени суми

„Мадам, имаме прясно агнешко бутче. Бихте ли желали?“ – „С радост бих поръчала, но парите ми стигат само за раратуй и за малко риба“. Такъв разговор често може да се чуе в ресторант, който е заобиколен от офиси.

И не е важно дали доходът позволява на французойката да си вземе пълното обедно меню в най-добрия ресторант в района.

Излизайки в обедна почивка жените във Франция, не взимат портмонето си със себе си, а някаква точно определена сума, обикновено не много голяма.

Ако салатите и топлите ястия са по-скъпи, те си поръчват закуска. Но най-важното е да не се излиза извън границите на предвидения бюджет.

„Отработват си“ приетите с храната калории

„Струва ми се, че не трябваше да изяждат печеното пилешко с картофеното пюре вчера. Надявам се, че съм приела не повече от 600 килокалории. Но днес и утре ще мина без вечеря. Такива мисли често могат да се чуят на работното място. Някои си водят специални дневници, в които си записват калоричността на дневното си меню.“