Навсякъде около нас има дисплеи и телевизори, медиите разкриват тайните на хранителните добавки, а учените стъпка по стъпка анализират процесите, които доскоро бяха непонятни и загадъчни за нас.

Въпреки това много заблуди за здравето на човека, продължават да се радват на популярност, макар и да са били многократно опровергавани.

Какви са вечните заблуди за зрението

1.С ядене на моркови виждаме по-добре

Витамин А, на който са богати морковите, наистина е необходим за здравето на очите. Още повече, че недостигът му води до развитие на кокоша слепота, т.нар. никталопия.

Набавяме си го от мляко, сирене, черен дроб, яйчени жълтъци и други продукти. Защо точно моркови? Казват, че източник на тази заблуда са британските военни.

По време на Втората световна война пилотите на Великобритания получават нови радари, които им позволяват да откриват немските бомбардировачи, дори и през нощта.

Официално обяснение за суперзрението на пилотите е версията за специалната диета за летците – с моркови.

Заблудата за морковите става популярна сред по-бедните, които не можели да си позволят покупка на по-скъпите месо и сирене.

2.Черните боровинки възстановяват влошеното зрение

Черните боровинки са много вкусен и полезен плод. Веществата, които се съдържат в тях, са полезни и за очите и способстват за нормално снабдяване на ретината с хранителни вещества.

Съдържанието в плодовете е толкова малко, че трябва да изяждаме около 2,5 кг дневно, за да се постигне ефект.

Много от тези ценни съединения за очите са мастноразтворими, тоест трябва да се ядат с мляко или със сметана. И дори в големи количества или във вид на екстракт, който е в състава на хранителните добавки, боровинките не са лекарство и не лекуват заболявания на очите, причина за които не е храненето, а други фактори.

3.Телевизорът разваля очите

И до днес може да чуем от загрижените майки, които казват на децата да спрат телевизора, тъй като ако не го направят, ще си развалят очите.

Съвременните плазми и LCD телевизори не застрашават очите. Все пак не трябва да се стои твърде близо до телевизора, тъй като на това разстояние чисто физически очите не могат да обхванат целия екран. Така се напрягат очните мускули и затова очите бързо се уморяват.

Също за предпазване от прекалено бързо уморяване на очите екранът трябва да е на нивото на очите.

Важно е да се обърне внимание на това какво разстояние от екрана избира самият човек, за да гледа комфортно. Ако това разстояние е твърде малко, това е повод да се направи преглед при очен лекар.

4.НЕ трябва да се стои дълго пред компютъра

Сами по себе си съвременните монитори не оказват негативно влияние на очите, за разлика от старите. Но при работа на компютър значително се понижава честотата на мигане, очите не се овлажняват достатъчно добре, и се развива синдром на сухото око.

При неправилно подбран шрифт или продължителна работа също е възможно да се стигне до умора на очите, която може да се облекчи с няколко упражнения.

5.Четене на тъмно – вредно за очите

Очите ни притежават способност да се адаптират към различни нива на осветеност. На тъмно зениците се разширяват, за да може ретината да получава повече светлина, и до определени граници човек може да различава текст.

Опитите за четене на тъмно водят до бърза умора на очите. Но това не означава, че ще се развие късогледство. Дори редовното четене на нощна лампа, няма да ни развали очите.

Изследванията показват, че 86% от хората със зрителни нарушения имат генетична предразположеност. И този фактор е много по-значим от това какъв спорт тренираме, количеството прочетени книги и успехът в училище.

6.Четенето способства за развитие на късогледство

Устойчивата асоциация „очилар-начетен човек” всъщност е погрешна. Хората, особено децата, които предпочитат книжките пред разходките, наистина по-често страдат от късогледство.

Това обаче е, защото се разхождат твърде малко, а разходките са възможност да се гледа на далечни разстояния. Освен това късогледство се развива на фона на недостиг на хормона допамин, който се образува под действието на ярка светлина.

По данни на учените всеки ден трябва да сме по 3 часа навън и на светло, където светлината е 10 000 лукса, а в добре осветен офис е само 500.

7.Влошаването на зрението не може да се спре

Много хора си мислят, че щом зрението е започнало да се влошава, то нищо не може да се направи. Но това не е вярно.

Зрението може да отслабне, поради естествени причини, но и заради различни заболявания. Затова трябва да се направи консултация с офталмолог, за да се определи точната причина.