Ако някога сте усещали как стомахът ви се преобръща люлеенето на лодката или от турбуленцията по време на полет, то тогава вие сте изпитвали дискомфорта от морската болест или кинетоза.

Въпреки че не причинява дългосрочни здравословни проблеми, дори и определянето на това състояние като болест е пресилено, то може да превърне животът ви в истинско нещастие, особено ако ви се налага да пътувате много.

Хората могат да се чувства зле от движението на автомобили, самолети, влакове, съоръженията в увеселителните паркове и др. Понякога кинетозата се нарича също болест на движението или на пътуването.

Видео игри, симулатори на полети и наблюдението под микроскоп също могат да станат причина за развитието на болестта на движението. При такива случаи очите виждат движение, но тялото не го усеща.

Децата от 5 до 12-годишна възраст, жените и хората в напреднала възраст са по-податливи на кинетоза, но се среща значително по-рядко при деца под 2-годишна възраст.

Какви са симптомите?

Най-характерните оплаквания на засегнатите са:

• Общо неразположение;
• Гадене, повръщане или и двете едновременно;
• Главоболие;
• Избиване на студена пот, което означава, че човек се поти, без всъщност да е прегрял;
• Блед външен вид;

Симптомите обикновено изчезват скоро след спирането на движението. Но понякога може да са необходими няколко дни за отзвучаването на изявите на кинетозата.

Възможно е тялото ви да привикне към необичайните за него движения при продължителни пътувания като например при круизи. Но когато се завърнете на земята, липсата на стандартното люлеене, може да предизвика възвръщането на симптомите за известно, обикновено кратко, време.

Обикновено симптомите отшумяват от само себе си за около 3 дни след края на пътуването. Ако това не се случи, е необходимо да се потърси лекарска помощ.

Възможно е изявите да се дължат на друго състояние, което би могло да бъде причина за гаденето или повръщането като стомашен грип или възпаление на вътрешното ухо.

Лечение на морска болест

Най-ефективният начин на лечение е преустановяването на люлеенето, което предизвиква реакция на тялото. Ако не можете да спрете това необичайно за тялото ви движение, седнете или легнете на място, където люлеенето е по-слабо.

При пътуване със самолет за предпочитане е да си запазвате място в близост до крилата на въздухоплавателното средство. Ако плавате с кораб, стойте по възможност по-дълго на палубата с поглед насочен към хоризонта, а ако нямате възможност да излезете, стойте повече време в центъра на плавателното средство.

Можете също така да използвате лекарства с или без рецепта за предотвратяване или намаляване на гаденето или повръщането. Повечето лекарства са най-ефективни, ако започнат да се приемат преди пътуването.

Лекарствата имат различно действие като някои от тях са успокоителни, които намаляват въздействието на люлеенето върху организма. Други потискат реакциите на гадене и повръщане.

Следните лекарства могат да се използват за предотвратяване на морска болест:

• Скополамин;
• Прометазин;
• Антихистамини, които включват и дименхидрант. Не давайте на детето си антихистамини, освен ако неговия лекар не ви е препоръчал да го правите. Ако лекарят ви е казал да давате на детето си определено лекарство, не забравяйте да спазвате съветите му как точно да го прилагате.

Хората често опитват алтернативни методи за предотвратяване на морската болест като приемат сок от корен от джинджифил или си слагат акупунктурни ленти. Съществуват малко научни доказателства, че тези методи наистина са ефикасни. Но няма да ви навредят, ако опитате.