Целулитът е доста неприятно състояние, което засяга за жалост, все повече и повече представителки на нежния пол, и слаби и дебели, особено в наши дни. Той е едно от задължителните следствия на нездравословния живот, който в наше време, да си признаем, всички не само сме свикнали, но и сякаш обичаме да водим.

Но, разбира се, не обичаме това да ни се отразява, особено под подобни форми от сорта на затлъстяване, целулит и т.н. – все неща, които засягат външния ни вид и начина, по който изглеждаме.

Един от най-широко разпространените митове за целулита е, че само дебелите хора имат целулит. Да, ама не. Целулитът наистина може да се получи в следствие на затлъстяване и напълняване, особено рязко такова, но наднорменото тегло и килограмите в излишък определено не са задължителни, що се отнася до наличието му.

Какво наистина е целулитът тогава?

Още по време на пубертета, хормоните в женското тяло започват да действат и да задържат все повече мазнина в долната част на тялото. Мазнината започва да се натрупва в по-големи количества в точно определени области и така да се каже натиска все повече и повече съединителната тъкан. Това напрежение деформира кожата и тя става неравна – така се появява и така наречената портокалова кожа.

Той бива също така наследствен, така че и гените играят важна роля в случая.

Можем ли наистина да се отървем от целулита обаче и ефективни ли са методите, които ни се предлагат постоянно?

Някои можем да отхвърлим светкавично – такива са различните кремове, които се предлагат по аптеките, например, които гарантират избавление от портокаловата кожа за по-малко от седмица дори. Няма такова чудо обаче и не бива да се подвеждаме.

Да, кремовете могат да ни помогнат да стегнем кожата си и да й влияят добре, но ако не биват съчетани с подходящ хранителен режим и подходяща фитнес програма за нас, те могат да бъдат обявени като абсолютно безполезни.

А причината поради която тези кремове не действат се корени именно във факта, че целулитът е подкожно състояние. Той се намира в много по-дълбоките слоеве на кожата, отколкото предполагаме.

А кремовете, които ни се предлагат не са способни да проникнат чак толкова дълбоко и следователно да третират правилно засегнатата област, затова не можем и да очакваме желаните резултати от тях.

Антицелулитните масажи са друго широко разпространено средство за борба с портокаловата кожа. И те наистина помагат, но понякога ефектът е само временен. Те спомагат за разпростирането на мазнината и за заздравяването на съединителната тъкан.

Съществуват много видове антицелулитни масажи - с мед, с кафе, с различни специални кремове и други козметични средства, но недостатъкът им е, че са изключително болезнени в повечето случаи. Също така те не могат да се прилагат ежедневно.

Липосукцията и така наречената мезотерапия са сериозни процедури, извършвани с хирургическа намеса, които могат да бъдат опасни. Съществува разлика между тях обаче – докато при липосукцията мазнината просто се премахва по механичен начин, то при мезотерапията тя се втечнява.

За жалост обаче, освен че са болезнени, често мазнината се натрупва отново. Съществуват опасности от развитие на инфекции, също така.

Затова е добре да обмислим вариантите, преди да прибегнем до някакви мерки, за които не сме сигурни.