Метеозависимост – това е често явление, което е и много обсъждано, изучавано от специалисти в различни направления – и от лекари, и от учени.

Експертите отбелязват, че не само промените в атмосферното налягане могат да се отразят на здравословното състояние на човек и да го изведат от работен ритъм.

Обикновеният облачен ден въздейства негативно на настроението. 

Как точно облачните дни помрачават настроението ни

Изследванията на психолози вече отдавна са доказали, че метеорологичните условия не са определящ фактор за настроението.

Американски психолог анализирал резултатите от мащабни изследвания, насочени към откриване на зависимост на психоемоционалното състояние на човек от времето установява, че статистическата взаимовръзка между тези явления е изключително малка.

И въпреки това, подчертава специалистът, всички ние забелязваме някои промени в настроението при облачен ден.

Разграничават се два основни фактора – физиологичен и психологически.

Защо не се чувстваме добре, когато навън не е слънчево

Човешкият организъм е сложна система на вътрешни биоритми, съгласувани с измененията на различните условия на средата, като се започне от циклите на годишните времена и се стигне до колебанията в атмосферното налягане, температура, слънчева активност и други фактори.

Затова и смяната на времето може да извади организма от състоянието на равновесие, поради което може да се промени физическото състояние на човек и като последствие неговото настроение.

Най-често апатията и чувството на потиснатост се случват през есента и зимата. Това частично съвпада с обострянето на проблемите на психическото здраве сред хората.

Една от най-важните причини за такова състояние не е толкова времето, а недостигът на светлина.

Тази хипотеза се потвърждава и от проучвания на немски психолози. Влиянието на времето върху организма е незначително, но се доказва негативното въздействие на лошото време върху това как се чувстваме и основно липсата на слънчева светлина.

Настроението на човек от биохимична гледна точка се регулира от серотонина – хормон, за отделянето на който способстват ултравиолетовите лъчи – слънчевата светлина.

Освен това активността на организма, включително и на нервната система се определя от цикъла ден и нощ, а също така и от още един хормон – мелатонин, който се образува в тъмната част на денонощието и регулира циркадният ритъм сън-бодърстване.

И ако при ясно време рецепторите получават необходимото количество светлина и този хормон се блокира, то образуването на т.нар. нощен хормон при облачно време води до сънливост, което също по някакъв начин може да се отрази на това как се чувства човек.

Голямо въздействие на емоционалното състояние на човек оказват определени нюанси на образа, усвоени и кодирани от опита на човек и дори на цялото човечеството.

Това е нещо като психофизиологичен код, който се поддържа от културата и се подкрепя от поколение на поколение.

Всеки човек от слушал от своите родители, баби и дядовци, че когато е дъждовно, това навява тъга. Тъжно е някак и това е, заради времето.

Така у човек още от детска възраст се формира взаимовръзка между времето и настроението.

От това се възползват широко, например, в киното. Когато режисьорът иска да предизвика да провокира у зрителя емоции като тъга, печал, то тогава намалява яркостта на картината, избира сиви тонове, това се съпровожда със съответната музикална композиция и дори може да ни покаже стичащи се капки дъжд, които провокират определена негативно оцветена асоциативна редица.

Не трябва да изваждаме от сметките и допълнителните фактори, които влияят на човек във връзка с времето.

В ясно слънчево време на хората им е по-лесно да излизат навън, да се придвижват из града или из населеното място, където живеят и да си свършат някаква работа.

Когато е дъждовно, ако няма крайна необходимост да излиза, човек се старае да остане вътре, което е и някакво ограничение. И само себе си то може да предизвика неприятни емоции.

А ако силни валежи кардинално променят плановете на човек, то обикновено изпитва силно негодувание. У нас повече мрачни стават дните през октомври, особено при преминаване на средиземноморски циклон, когато по 2-3 дни може да вали умерено, без да спре.

През ноември пък по-чести са мъгливите дни, което също се оказва потискащо за настроението. За това трябва да се наслаждаваме на дългите и слънчеви летни дни.