По време на слънчевите и горещи летни дни съвсем не ни се иска да спортуваме. Това и съвсем не е задължително, ако изберем активен отдих и се откажем да стоим на едно място.

Какво можем да предприемем, за да станем по-здрави и лесно да отслабнем

8 летни начина да стегнем тялото и да изгорим излишни килограми

1.Пешеходен преход

Отправяйки се на малко пътешествие по пресечена местност с раница на гърба, получаваме не само истинско удоволствие от процеса, но и оздравяваме своя организъм.

По време на изминаване на пешеходни разстояния по пресечена местност можем така да стегнем долната част на тялото както не всички успяват да го направят във фитнеса.

Раницата на гърба изпълнява ролята на допълнителна тежест, а естествените изкачвания и спускания осигуряват необходимото натоварване на сърдечно-съдовата система.

За около 120 минути се изгарят 1000 килокалории

2.Планинско колоездене

Тези, които през късната есен и зима, както и през пролетта са тренирали на велотренажора във фитнеса, по време на слънчевото лято могат да усвоят планинското колоездене.

Карането на колело в планината освен отлично настроение и прекрасно състояние дава на организма немалко предимства – тренира квадритрицепсите, седалищните мускули и тези на гърба, а сърдечно-съдовата система получава укрепващо я натоварване.

Още един прекрасен бонус са прекрасните пейзажи пред вас. 1000 килокалории се изгарят за около 80 минути.

3.Каране на каяк

Това лятно развлечение е истинско предизвикателство за смели, здрави и уверени в себе си хора. За да се придвижваме по вода, е необходимо да не жалим сили.

Любителските каяци са с плоски дъна, и не е необходимо да полагаме усилия, за да пазим равновесие, но все пак за да обиколим съответния водоем, е необходимо да погребем здраво.

Ползите за здравето от това са наистина неоспорими.

За около 135 минути гребане се изгарят около 1000 килокалории.

4.Скално катерене

За да се покатерим, дори на неголям склон, то е необходима доста упоритост. Планините не обичат начинаещи.

Скалното катерене активизира всеки мускул на тялото, като способства за увеличаване на мускулната маса и може да даде резултати, съпоставими с продължителна тренировка във фитнеса.

Ако все още не сте готови да се катерите по скали, започнете да покорявате стени.

Само за час катерене се изгарят около 1000 килокалории.

5.Подводно плуване с гмуркане

Макар и да го наричат спорт за мързеливи, всички негови фенове следва да знаят, че гмуркането изгаря толкова калории, колкото и бягането. Не трябва да се подценява налягането на водата.

При изучаването на подводния свят организмът също изразходва енергия за поддържане на телесната температура, затова и стойностите на изгорените калории изглеждат доста оптимистично.

За 95 минути се изгарят около 1000 килокалории.

6.Плуване

В медиите често се привеждат данни, че 23-кратният олимпийски шампион, американският плувец Майкъл Фелпс в пика на своята спортна кариера е консумирал по около 12 000 килокалории в денонощие.

Той обаче е тренирал дълго и упорито, което е изисквало доста енергия. Обикновеният човек, който работи по 40 часа седмично, не може да тренира толкова, но не му трябват и толкова калории.

При 95 минути плуване се изгарят около 1000 килокалории.

7.Работа в градината

За някои хора работата в градината у дома, на вилата или в притежаваната селска къща не може да се приеме за приятно развлечение, но хората от по-старото поколение си почиват именно така.

Има някакъв сакрален смисъл в това да отглеждаш домати, краставички, тиквички и картофи, и нещо приятно в изскубването на треви и почистването на земята.

Умерената работа в градината е полезна за здравето. Особено ако човек се труди в прохладните часове, а не се пече под палещите лъчи на слънцето.

Около 1000 килокалории се изгарят за около 110 минути.

8.Скокове на батут

Всички ние сме били деца и може да ни се стори много приятно, ако поскачаме на батут, и почувстваме свободата от движенията нагоре и надолу. Скачайки колкото се може по-високо, можем да получим висока доза адреналин и ендорфини, освобождаваме се от стреса и изгаряме няколко стотин ненужни калории.