За миряните, бременните и децата по време на Великия пост се позволява не толкова строго придържане към неговите принципи. Кой още може да „разхлаби“ правилата?

Строго съблюдаване на поста се препоръчва на хората, които нямат сериозни здравословни проблеми, а също и силно вярващите и свещениците.

На кого се разрешава да не се придържа толкова строго към правилата на Великия пост?

1. Болните от онкологични заболявания – трябва с особено внимание да подхождат към съблюдаването на поста, но преди това е наложително да се консултират с лекар. Всякакви изменения на хранителния режим могат да се отразят неблагоприятно на здравословното състояние и на оздравяването на организма.

2. Хора със заболявания на стомашно-чревния тракт – ако имате проблем със стомашно-чревния тракт, също е необходимо да се придържате към правилата на диетичното хранене. Преди да започнете пост, се консултирайте с лекар, за да не се отрази това неблагоприятно на здравето ви.

3. Децата – на тях също се позволява да не съблюдават строго Великия пост, а децата до 7-годишна възраст изобщо се освобождават от него. На тях са им необходими пълноценни белтъци, от които се подхранва растежът на организма.

4. Хората, заети с тежък физически труд – за да се върши качествено работата е необходима и пълноценна храна, която засища добре.

Поради тази причина няма смисъл да спазват строг пост, а трябва да включват в менюто си продукти, които ги снабдяват с енергия и ги засищат добре.

5. Живеещите в екстремални климатични условия – тъй като, за да оцелее организмът, например, в силни студове са му необходими пълноценни храни, от които да си набави животински белтъци, въглехидрати и мазнини.

6. Бременните и кърмещите жени, тъй като е необходимо пълноценно хранене за осигуряване на нормално количество кърма, а освен това и добра хранителна стойност, което е от изключителна важност за бебето.

7. Пътуващите – изключения се разрешават и за хората, които пътуват, тъй като невинаги могат да намерят по пътя храна, която да съответства на правилата, които повелява Великденския пост.

8. Болните, които имат своя лечебна диета. Измененията в храненето могат да повлекат след себе си неблагоприятни последствия.

9. За миряните също се допускат изключения от спазването на принципите на храненето на Великденския пост, като няма смисъл да се вманиачават по всички правила.

Най-важното е ограничаване в лошите навици – по-малко да се стои на компютъра, да не се играят игри, да не се гледат сериали, да не се пуши и да не се употребява алкохол. Не възприемайте поста като диета и не мислете постоянно за това какво не трябва да ядете.

Какви изключения от спазването на правилата на Великденския пост се разрешават?

Вместо да се гладува на Чист понеделник, денят в който всъщност започва Великденския пост, и на Разпети петък се препоръчва яденето на суха храна, употребата на продукти без растително масло и без термична обработка.

В понеделник, вторник и четвъртък, като изключение могат да се употребяват риба и морски дарове.

На Велика събота може да вкуси варена храна с добавено растително масло.

Може да се пости не цяла седмица, а само някои дни, например, в понеделник, сряда и петък, като не се консумира тленна храна – продукти от животински произход.