Продължава нарастването на новите заразени и днес те вече надхвърлят 800. Ако опитаме все пак известна положителна нотка в данните от информационната система от полунощ, то следва да посочим, че темпът на нарастване на новите случаи се забавя.

Ръстът на новите заразени продължава, но се забавя

За днес те са малко повече, отколкото бяха ден по-рано. Нарастването е с 30 заразени – от 789 на 819.

Също така следва да отчетем и по-големият брой на излекуваните, които достигат 350, изглежда това се дължи на промяна на методиката, по която лица с положителни проби за коронавирус се обявяват за излекувани.

По всяка вероятност след 2 седмици по-голямата част от тези над 800, които са установени днес, ще бъдат обявени на прекарали инфекцията, тъй като са без симптоми.

Забавяне на нарастването на новите случаи се наблюдава и при хоспитализираните.

За обезпокоително обстоятелство може да се приеме фактът, че много бързо се натрупват новите случаи и с тези толкова високи стойности, само за 3 дни потвърдените случаи нарастват с над 2000.

За днес е прехвърлен прага от 26 000 общо заразени с COVID-19 за периода на пандемията. От тях активните са вече над 9000 при предишен праг от около и малко над 5000, достигнат през месец август.

Повече тестове, но положителните отново са над 10%

За продължителен период от време през септември активните случаи бяха все около 4200-4400 и се балансираха.

През изминалото денонощие са направени почти 5900 теста, което може да обясни до известна степен нарастването на общия брой случаи за изминалото денонощие.

Заболелите, които са в интензивно отделение нарастват и към момента са 67, но за щастие, те остават по-малко от 1% от броя на реално заболелите.

Ситуацията по области се характеризира с основен център на епидемията у нас София-град и Пловдивска област, където новите случаи са съответно 265 и 97.В Благоевград новите заразени намаляват на 53, във Варна са 34, а в Бургас 33 новите заразени.

Преди тях обаче е област Търговище с 43 заразени за денонощие, което нарежда сравнително слабо заселената област на 4-то място след София, Пловдив и Благоевград.