В предишната статия ви разказахме кои са най-често срещаните заблуди, свързани с диетите. Има още няколко разпространени схващания, които могат да ви навредят, вместо да ви помогнат да установите контрол над теглото си.

Наситените мазнини причиняват целулит

Съществува разлика между телесните мазнини и целулита. Целулитът нарушава нормалната структура на подкожната съединителна тъкан в някои части на тялото. Увеличаването на телесните мазнини е резултат от излишните калории, без значение дали идват от бекон, понички или моркови.

Предишни проучвания показват, че докато транс-мазнините са изключително вредни, наситените мазнини, които се съдържат главно в животинските продукти изпълняват много важни функции и помагат калцият да се усвои в организма, както и да се използва омега 3, за да се подсили имунната система, която предпазва от болести.

Учените съветват вместо да избягвате наситените мазнини да ограничите употребата им до 20 грама на ден или до една трета от общия им прием.

Може да ядете каквото поискате, стига да правите упражнения

„Упражненията не са най-ефективният начин да отслабнете“, казват изследователите. Според тях, те няма да помогнат да загубите дори един килограм, ако не преосмислите начина си на хранене.

„Ако се упражнявате, за да подобрите здравето си, но прекалявате с консумацията на храна е малко вероятно да понижите теглото си“, съобщава експерта по борбата със затлъстяване Сюзън Карнел от Колумбийския университет. „Може да постигнете по-добри резултати, като контролирате това, което ядете.“

„Това съвсем не означава, че трябва да пропускате рутинните упражнения. Те имат много общи ползи за здравето, включително и върху мозъка, сърцето и костите. Упражненията са чудесно средство за поддържането на теглото и регулирането на апетита“, съветва Карнел.

В действителност ежедневните навици като интензивните упражнения са много важни за хората с наднормено тегло, които се опитват да отслабнат.

Консумацията на бира е причина за поява на мазнини по корема

Проучванията показват, че един грам алкохол е източник на 7 калории. За да добиете по-ясна представа ще обобщим, че в един грам мазнини се съдържат 9 калории, а в протеините и въглехидратите (включително простите захари) - 4.

Опитайте се да си представите изненадата на учените, при развенчаването на поредния мит. Те са установили след 13-годишно проучване, в което са участвали 19,220 жени от САЩ, че въздържателките са по-склонни към повишаване на теглото, в сравнение с дамите, които редовно консумират бира, вино или ликьор.

Водещата изследователка на проучването д-р Лу Уанг от Медицинското училище на Харвард казва: „Сигурни сме, че резултатите от проучванията се дължат на биологичния ефект на алкохола.“ Тя обаче предупреждава, че в проучването са участвали жени, които първоначално са поддържали здравословно тегло, затова изследването не трябва да насърчава алкохола като средство за отслабване.

Детоксикиращите сокове, шейкове и диетични безалкохолни напитки са ефективни за отслабване

Много учени смятат, че консумацията на напитки, които са богати на захар допринася за прекомерното повишаване на теглото. Всъщност проучванията показват, че газираните напитки не са единствените виновници. Соковете, шейковете и различните „здравословни напитки“ също могат объркат нашите вътрешни калорични броячи, което затруднява контрола върху теглото.

Според проучване, публикувано в списание „Затлъстяване“ през 2008 г. хората, които редовно консумират напитки с изкуствени подсладители са склонни към покачване на телесното тегло. Причината за тази констатация е, че фалшивите подсладители увеличават апетита към калоричната храна. Учените съветват, ако желаете да запазите нормалното си телосложение да замените преработените напитки с обикновена вода.