Хората сме създадени, за да действаме, но в стремежа си да направим максимално много неща ефективно и за кратко време, не мислим за това как би ни се отразила липсата на почивка.

В миналото, повишеният приток на кръв към сърцето и мускулите, са ни помагали да запазим живота си от хищници. В 21ви век, телата ни все още не правят разлика между реална животозастрашаваща ситуация и засядане в трафик.

Защо трябва да даваме почивка на ума и тялото

Когато сме пред труден избор в личния ни живот или професията, която практикуваме е свързана с много напрежение или, просто, сме в период, съпътстван от лоши новини и напрегнати моменти, тялото ни усеща опасността.

Реакциите ни за стрес се задействат, без да има реална опасност за живота ни. Вместо да ни помагат да се справим, допринасят за развитие на хронични заболявания, като хипертония, клинична депресия и безсъние, които в последствие могат да ни „докарат“ още здравословни проблеми.

Затова, ако не можете да елиминирате стреса от ежедневието ви, опитайте поне да се научите да си почивате от него.

А как да си почиваме правилно от стреса

Бъди активен

Физическите упражнения и спорта, като цяло, съдействат за увеличаване на ендорфините. Ендорфините са невротрансмитери, които при отделянето им носят еуфория и удоволствие.

Физическата активност води до редуциране на емоционалната интензивност, което ще ни позволи да успокоим съзнанието си и да мислим над проблемите рационално. Така че, отделеното време за спорт, със сигурност не е загубено.

Медитация

Редица изследвания показват, че медитацията може да бъде от полза за понижаване на сърдечната честота, кръвното налягане и подобряването на когнитивните функции. Може би се чудите как се прави? Със сигурност съществуват много техники, но ние ви предлагаме лесен и достъпен начин за медитиране:

Отделете се сами на любимото ви кътче вкъщи или се качете на колата и отидете на тихо място извън града или в планината. Затворете очи и се концентрирайте върху дишането и тишината на стаята или звуците на природата, отпуснете мускулите си.

Ще усетите как само за 10 минути съзнанието ви ще отпочине.

Създайте си пространство само за релакс

Това може да бъде стая от вашия дом, терасата или просто някое кътче от спалнята. Въпросът е, то да е уютно за вас и да се чувствате наистина комфортно там. В това пространство не трябва да има телевизор или лаптоп, а дори е добре да не разполагате с контакт, за да не ви изкушава използването на устройства.

Използвайте това място само за медитация или четене на любима книга. Ще усетите как, едно такова място може да послужи за спасение от напрегнатия ден.