Бронхиалната астма е едно от често срещаните хронични възпалителни заболявания. Макар и преди десетилетия, астматиците да са били обречени на мъчителен живот, съпроводен с много ограничения, днес съществуват добри медикаменти, чрез които, при навременен контрол, живота на страдащия от астма, не би се различавал от този на един здрав човек.

В днешната статия, ще обърнем внимание на това тежко заболяване и ще ви разясним повече за причините за възникването на астмата и нейното лечение.

В какво се изразява бронхиалната астма

Бронхиалната астма се характеризира с разпространен спазъм на бронхите, предизвикан от външни и вътрешни дразнители. Бронхиалният спазъм се дължи на алергия и хиперактивност на бронхите.

Различава се алергична и неалергична астма. Алергичната астма е наследствена или се дължи на определена алергия.

 Неалергичната астма не е свързана с фамилна обремененост. При този тип астма, се наблюдава чувствителност към определени физически и химични дразнители – например прах, студен въздух и т.н. Установява се и реакция при употребата на някои медикаменти, като аспирин, например.

Какви са симптомите

Основните симптоми са:

  • Пристъпен задух;
  • Кашлица;
  • Свиркащи хрипове, които се чуват и от разстояние.

Пристъпите на бронхиалната астма настъпват най-чесо през нощта, при контакт с определен алерген или дразнител. По време на астматичния пристъп, се усеща силен задух и болните са принудени да стоят седнали или изправени.

Дишането се затруднява във фазата на издишване. Появява се суха кашлица, при която след продължителен период на кашляне, се отделя храчка. Чуват се и хриптене.

Обикновено един такъв пристъп продължава няколко минути, но може да продължи и с часове.

Други симптоми, които могат да се наблюдават са: задух, появяващ се в легнало положение, подути шийни вени, бледа кожа или посиняване на лицето, ускорена сърдечна дейност.

Как се поставя диагнозата

При съмнение за астма е много важно да се направи функционално изследване на дишането: изследва се функционалния капацитет на белите дробове, как протичат процесите на вдишване и издишване, количеството въздух, преминаващо през белия дроб по време на нормалния дихателен цикъл, както и индиректно разпределение на кислорода в белите дробове.

При алергична астма може да се определи кой е предизвикващия алерген чрез кожно-алергичен тест или чрез определяне на IgE антитела. Препоръчва се и изследване на пълна кръвна картина, диференциално броене на левкоцити и биохимия.

Рентгенографията на белия дроб ще покаже отсъствие или наличие на структурни промени в белодробния паренхим.

Терапия за астмата

Включват се 2 основни групи медикаменти:

  • Противовъзпалителни средства за дългосрочен контрол
  • Медикаменти, които се приемат по време на астматичен пристъп, които разширяват дихателните пътища

Чрез тези лекарства, пациентите могат да поддържан добро качество на живот.