Смятате, че мързелът не води до нищо хубаво? А ако не е точно така! Да побезделничите е много полезно - и за здравето, и за настроението.

Разбира се, ако човек остава в състояние на апатия прекалено дълго, то това е лошо. Такъв лентяй се отпуска, загубва форма не само физическа, но и интелектуално.

Колкото по-дълго мързелува, толкова по-трудно ще му бъде да се завърне към работния ритъм. Съвсем друго е,ако си позволява да се отпуска периодично, не за дълго, както се казва – да си поеме малко въздух.

Такъв мързел е само и единствено полезен. Не вярвате? Специалистите обаче го доказаха.

По-спокойно – означава по-дълго

Немският учен Петер Акст останал озадачен от въпроса за дълголетието. Той съставил списък на спортистите, които не доживели до преклонна възраст.

И установил, че физическата активност невинаги гарантира дълголетие. Например американецът Джим Фикс починал на 52 години, макар и именно той да започва активната пропаганда на фитнеса в САЩ.

Участвал в конференции по здравословен начин на живот, призовавал за ежедневно бягане, написал книга за спортното ходене и… починал по време на бягане.

Трагична случайност? Възможно.

Но изследвайки него и много други примери, Петер Акст стигнал до заключението, че хората, водещи премерен начин на живот, имат всички шансове да живеят не малко, а дори повече, от тези, които си поставят прекалено високи цели за много кратки периоди от време.

Учените съветват да не прекаляваме с физическите натоварвания, по-често да си почиваме и добре да се наспиваме. Накратко казано, да си позволяваме понякога и да мързелуваме.

Колко учудващи открития…

Веднъж, както си лежал в леглото и наблюдавал мухите на тавана, с други думи безделничел, математикът Декарт внезапно, за ужас на учениците, измислил координатната система.

Не е изключено, разбира се, това за мухите да е само легенда. Но има и научно потвърждение, че благодарение на временното нищоправене мозъкът по-добре започва да функционира.

Оказва се, че в състояние на спокойствие на хората им е по-лесно да уловят сигналите, идващи от подсъзнанието и от подсъзнателното.

И това понякога води до открития и внезапни прозрения. Ако ви мъчи някакъв проблем, направите опит да „изключите“ главата си и да се отпуснете. Възможно е след ленивата пауза да бъде намерено решение.

Още по-добре е да поспите. Докато си почивате мозъкът продължава да работи над поставената задача. Позволявайте си по-дълго да оставате сутрин в леглото сутрин, макар и в почивните дни.

Учените от щата на Пенсилвания в САЩ смятат, че това стимулира мозъка преди новата работна седмица.

Между впрочем, безделието е полезно не само за подсъзнанието, но и за съзнанието.

Пристъпът на мързел е само възможност още веднъж да обмислите своите постъпки, да анализирате ситуацията, без да бързате от изведете всички аргументи за и против и в крайна сметка да достигнете до вярното решение.

В състояние на цайтнот да се направи това е невъзможно – мислите прескачат като катерици, тъй като е необходимо да се действа бързо, а не да се анализира.

Така че мързелувайте за здраве!

Понякога в забързаното ни ежедневие се уморяваме до такава степен, че ни се иска да си легнем и просто да постоим в леглото. Това е мързел от претоварване, от такъв мързел няма смисъл да се срамувате, тъй като е само и единствено полезен за вашето здраве.