Хората, които страдат от затлъстяване, са готови на всичко, за да се избавят от наднормените килограми, поне повечето от тях вярват в това.

В противен случай едва ли биха се решили на операция за намаляване на стомаха. Но защо невинаги резултатът удовлетворява отслабващия? Какви са вариантите на последствията от операцията?

Защо е необходимо да се отслабва при затлъстяване

Затлъстяването е истински бич на съвременността. От наднорменото тегло страдат всички органи и системи на организма, като се започне от кости и стави и се стигне до ендокринната система.

В най-тежките случаи човек просто губи способност да изпълнява и най-простите действия, движенията се превръщат в истинска мъка.

Ако погледнем списъка с рекордьорите по килограми, то са малко тези, които са успели да доживеят повече от 50 години. И това съвсем не е изненадващо – човешкият организъм не е разчетен за подобни натоварвания.

Отслабването се превръща в дело на живот и смърт.

Наднорменото тегло се появява от никъде. Това винаги е резултат от преяждане. Всички хора, страдащи от затлъстяване, ядат много. От голямото количество храна стомахът се разтяга, и има нужда от все повече и повече храна.

Операцията на стомаха трябва да намали неговият обем. За намаляване на теглото се използват няколко метода за намаляване на стомаха. Някои от тях са временна мярка, други са с необратим характер.

Операции за борба с излишните килограми

Ако наднормените килограми не са твърде много, се предлага поставяне на специален балон в стомаха, изпълнен с вода или със специален разтвор. Балонът изпълва стомаха, оставяйки за храна съвсем малко място и създава усещане за изпълване.

Съответно, оперираният започва да яде по-малко, отколкото преди.

Недостатък на метода е, че след няколко месеца балонът трябва да се премахне. Ако пълният не успее да се справи с навика да запълва стомаха максимално, наднорменото тегло се връща много скоро.

Още един обратим метод – поставянето на бандаж на горната част на стомаха. Бандажът не позволява на храната да се „разплува”, и чувството за насищане идва много по-бързо.

Пръстенът може да се разшири или да се свие, може и да се свали или да се остави за по-дълго време. Този метод също има недостатъци – постоянни ограничения в храненето, доста голяма вероятност от развитие на най-различни усложнения.

Тези, които обичат сладко, може и да не постигнат очакваното сваляне на килограми.

Любителите на сладкото могат да отслабнат доста по-ефективно, ако лекарите проведат по-сложна операция, при която част от стените на стомаха се усуква във вътрешната кухина и се фиксират в такова положение.

Стомахът става като възглавница, което допринася за намаляване вътрешния му обем, а също и абсорбцията на хранителни вещества. Заради това се налага и допълнителен прием на витаминно-минерални комплекси, за да се компенсира недостатъчното им получаване по естествен път.

Необратима също е и резекцията на стомаха. Премахва се част от органа, превръща се в подобие на тръба или на ръкав вместо на мех.

След извършване на резекцията не само ще е необходима по-малко храна, но и по-бързо ще стига до червата. Но най-важното, с частта от стомаха, се премахва и участъкът, отговорен за образуването на грелин, хормон на глада.

Болният губи интерес към храната. Но някои продължават да тъпчат зашитият стомах до изнемогване. И се налага извършване на повторна операция, за да се поправят последствията.

Към недостатъците на метода са доста продължителен период на възстановяване, изискващ строга диета, ограничение на физическите натоварвания и внимателно спазване на лекарските препоръки.

При извършване на коремно шунтиране нищо не се премахва, но формата на стомашно-чревния тракт се променя. Стомахът се разделя на 2 части – малка горна и голяма долна.

Депресия заради отслабване – нужен ли е психотерапевт

Както показва практиката, причините за затлъстяване са не толкова в стомаха, колкото в главата на човек. И резекцията, която осигурява отслабване, не дарява усещане за сбъднала за мечта, за постигане на желаната цел.