Вестта за убийството на ирански генерал в Ирак в края на миналата седмица предизвика вълна от безпокойство по света, а и у нас.

По медиите се появиха и мнения на експерти по геополитика, които допуснаха, че има опасност от избухване на Трета световна война.

Защо убийството на ирански генерал разтревожи българите

Това се отрази неблагоприятно и на психиката на средностатистическия български гражданин. Все пак държавата ни е малка, възможностите за въздействие са ограничени.

Най-притеснителният за повечето от нас е финансовият аспект на възникналата криза, която по всичко личи, че ще е с благоприятен изход.

Евентуално нарастване на цените на петрола на международните пазари, което се и случи, макар и за кратко, предизвиква сериозно безпокойство у всеки български гражданин.

И това се случва в самото начало на най-студения месец в годината, точно след Коледните и Новогодишните празници, които поглъщат голяма част от средствата на българските домакинства.

Предстоят плащания за сметки за електричество и отопление, макар и към момента, въпреки по-ниските температури, времето се задържа относително стабилно. Това може да се приеме за успокояващ факт.

Зимните месеци традиционно се посрещат със страх и тревога от повечето български граждани, настроението е потиснато, заради неизвестността, която ни очаква.

И евентуалните негативни събития, които съпътстват студените месеци в годината, свързани с невъзможността да посрещаме основните си нужди.

Това е периодът на зимната депресия, а подобни новини допълнително напрягат.

Разбира се, преживявали сме далеч по-големи кризи като нация, и сме излизали по-силни психически от тях. Но самата изненада и верижната реакция, която предизвика убийството на иранския генерал няма как да не предизвика притеснения сред българските граждани.

Още повече, че самите политици изразяват безпокойство, и пред тях стои неизвестността, не се знае какво предстои. Няма лостове за въздействие, единствено могат да наблюдават и да реагират според ситуацията.

Петролът падна, можем да въздъхнем с облекчение

По всичко личи обаче, че изходът ще е благоприятен САЩ няма да рискуват нов военен конфликт, предвид случилото се с предходните два – в Ирак и в Афганистан, вълна от терор и несигурност заля света, и най-вече САЩ и Европа.

Това се отразява силно неблагоприятно на туризма, а и на търговията. Иран, от друга страна, в момента е с най-слабата валута в света, 1 долар се разменя за над 42 000 ирански риала.

Така че надали биха си позволили конфронтация със САЩ. Въпреки терорът, залял света в предходните два военни конфликта САЩ успяха да свалят както диктатора и неговото правителство в Ирак, така и талибаните, узурпирали властта в Афганистан.

Петролът днес отчита понижение с над 5%, така че като български граждани поне засега можем да си отдъхнем с облекчение и да не се тревожим.

Политическите трусове още повече гарнирани със заплаха за военен конфликт винаги са били сериозен източник на напрежение за средностатистическия български гражданин, а и не само.