Какво ни подсказва нарушението на сърдечния ритъм

Нарушение на сърдечния ритъм или твърде силно биене на сърцето е неприятно усещане, способно да предизвика тревога. Но далеч невинаги причина за такива явления са заболявания на сърцето.

Какво може да лежи в основата на пристъпи на необичайно сърцебиене и кога наистина това е признак на сърдечна патология?

Когато сърцето обръща внимание на себе си

При норма човек не чува как бие неговото сърце. Но понякога се сблъсква с явление, което лекарите наричат сърцебиене. Под термина се разбира усещане за ускорена, неритмична или твърде шумна работа на сърцето. В повечето случаи тези явления не са свързани с патологии.

Всеки човек понякога изпитва такива усещания, с възрастта те стават по-чести. При здрав човек това не представлява опасност. Но при дълго продължаващи, често повтарящи се, съпровождащи се с други неприятни симптоми пристъпи, е необходима консултация с лекар.

Дори и сърцебиенето да не е свързано с болест на сърцето, то може да бъде симптом на други сериозни патологии. Затова явлението не трябва да се игнорира.

Във всеки случай, дори когато сърцебиенето не предизвиква особени опасения, по-добре състоянието да се обсъди с лекар. Важна информация за поставянето на диагноза при това са следните особености:

 • Честота и момент на настъпване на пристъпите;
 • Продължителност и интензивност;
 • Съпровождащи сърцебиенето симптоми;

Основен показател, откриващ наличие или отсъствие на сърдечна патология, е електрокардиограмата. Съответното изследване винаги се назначава от лекар при оплаквания за сърцебиене.

Показанията на електрокардиограмата обуславят назначаване на съответното лечение: при кардиолог – ако се потвърди сърдечна болест, или при друг специалист – ако отсъстват кардиологични причини.

Причини, несвързани със заболявания на сърцето – стрес, алкохол, умора

Причините за сърцебиене, които не се отнасят към сърдечните патологии, могат да са най-различни. Сред най-разпространените са следните:

 • Стрес – този фактор се смята за най-честа причина за нарушения на сърцебиенето. Емоционално сътресение, физическо пренапрежение или продължителни притеснения могат да предизвикат неприятни усещания, свързани със сърцебиене.
 • Силна умора, нарушения на съня също не се отразяват по най-добрия начин на сърдечната функция;
 • Алкохол – прекомерната употреба на спиртни напитки може да стане причина за функционални нарушения на сърдечния ритъм, но е възможно да предизвика и предсърдно мъждене;
 • Тонизиращи напитки – кафе, кола, силен чай, наркотици, които възбуждат нервната система и способстват за превъзбуждане на сърдечния мускул. А това се проявява с усилена дейност на сърцето, нарушения на ритъма и съкращенията.

Способстват за възникване на сърцебиене силна треска и някои лекарства. Към последните се отнасят: противоалергенни и антиастматични средства, кортикостероиди и препарати, разширяващи кръвоносните съдове.

Биенето на сърцето се нарушава и при някои заболявания – най-често тези нарушения се наблюдават при следните:

Анемия – недостиг на кислород, който се пренася с кръвта, способства за развитие на тахикардия и задух.

Хиперфункция на щитовидната жлеза, диабет, менопауза – нарушението на хормоналния баланс често повлича след себе си изменения на сърдечния ритъм.

Заболявания, протичащи с висока температура – нямат отношение към заболявания на сърцето, те увеличават натоварването на сърдечния мускул и способстват за ускоряване на сърдечния ритъм.

Влияят на интензивността и честотата на сърдечните съкращения също и заболявания на стомаха и на дванадесетопръстника.

Симптоми, изискващи медицинска помощ

Епизодично възникващи и не продължаващи дълго пристъпи на сърцебиене не изискват специално лечение. Особено в случаите, когато са предизвикани от определени житейски обстоятелства – преумора, липса на сън, силно вълнение и т.н.

Но съществуват симптоми, които налагат медицинска помощ. Такива са:

 • Внезапно начало и завършване на пристъп на сърцебиене;
 • Дълго неотшумяващо сърцебиене;
 • Честота на сърдечните съкращения, надминаваща 130 удара в минута;
 • Сърцебиене, възникващо по време на физически усилия;

Особено внимание изискват следните симптоми, които могат да съпровождат сърцебиенето:

 • Болка в гърдите;
 • Силна умора и прекомерна слабост;
 • Задух и недостиг на въздух при незначително натоварване;
 • Студена пот;
 • Световъртеж;

Тези симптоми могат да свидетелстват за сърдечна недостатъчност, наближаваща сърдечен пристъп, опасност от инфаркт. При наличие на такива съпътстващи сърцебиенето признаци е необходимо, колкото се може по-бързо да се потърси лекарска помощ.