Недоспиване - как да го прикрием

Следите от умора след безсънна нощ могат да бъдат заличени не с козметика, а с правилна поредица от действия. Какво да правим, за да изглеждаме свежо и да се чувстваме отлично?

Събуждане с будилник

Най-голямата грешка, допускана от хората, които постоянно не се наспиват, е оставането в леглото сутрин с цел достигане на заветните 8 часа сън.

Когато сънят е по-продължителен от обичайното, се нарушава обичайния режим на организма и впоследствие заспиването се затруднява. Така проблемът още повече се задълбочава. Независимо как се чувствате, трябва да се измъкнете изпод юргана, дори и да не сте наспали.

Излезте на чист въздух

Излизането на балкона или на двора мигновено ще ни позволи да се почувстваме по-добре. През пролетта и лятото слънцето ще спомогне за понижаване на нивата на хормона на съня в организма и стимулира синтеза на хормона на бодростта – кортизол.

Но през зимата студът в тъмни зори също действа ободряващо, макар и тепърва да се развиделява.

Глътка вода и аромат на кафе

Въпреки разпространеното мнение кафето осигурява само временен ободряващ ефект. За да сме в тонус, е необходима обикновена вода. Изпийте чаша от живителната течност, и обезводненият организъм ще отговори с взаимност.

Изследвания, проведени в Южна Корея, показват, че ароматът на зърна кафе изменя активността на невроните на главния мозък, което спомага за намаляване на стреса. И макар проучванията да са проведени само върху гризачи, може би се отнася и за човека.

Закуска – това е задължително

Полезен навик, който е ефективен не само за учениците – закусване в рамките на час след събуждане. Изследванията показват, че закуската увеличава когнитивните способности на организма. Освен това правилната храна дава заряд енергия.

Рецептата за идеална закуска се споделя от англичаните и това е овесената каша с добавка шепа стафиди или пресни плодове.

След закуска – чаша кафе

Човешкият организъм може да усвоява на денонощие не повече от 400 мг кофеин. Затова с напитките, които го съдържат, не трябва да се прекалява.

Но 3 часа след събуждане – това е идеалното време за подсилване с кофеин. Постарайте се да се насладите на всяка глътка, като не се разсевате от текущите дела.

Позволете си сиеста вместо обедна почивка

Ако сте направили всички предходни стъпки, то най-вероятно сте се чувствали относително добре, но по обяд силите започнат да ви/ни напускат. И тогава на помощ идва обедната дрямка.

Краткият дневен сън може да компенсира недостига на сън през нощта, подобрява концентрацията, производителността на труда и дори настроението.

Правилно хранене на обяд

Недоспиването не е повод да се набляга на тежка калорична храна. Затова забравете за дюнери и хамбургери.

И си поръчайте, както едно време, първо топло ястие, второ – основно ориз с месо или риба и за десерт компот. Веднага ще почувствате прилив на сили.

Следобедна разходка

Експериментите, проведени от психолози, показват, че 10-минутна разходка може да осигури енергия на човек за пълноценни 2 часа работа. Намерете в дневния график 10 минути, за да покажете чудеса от производителност в близките часове.

Йога, но не това, което си мислите

Преди да отидете на важно съвещание или да проведете преговори по телефона, направете едно леко йога упражнение. Седнете, отпуснете се и подишайте леко. Дишането ви трябва да бъде шумно, въздухът издишвайте през носа.

Това ще ви накара да се почувствате превъзходно, сякаш току що сте приключили с тренировката.

Към края на работния ден – стойте на място, не правете нищо

Докторът на медицинските науки и доцент по психиатрия Рафаел Пелайо предупреждава, че 17 часа е най-опасното време за хора, лишени от пълноценен сън.

Постарайте се да не планирате нищо за този час и особено – избягвайте шофирането и други задачи, изискващи максимална концентрация на вниманието.

Изследвания от 2010 г. показват, че хората, които не се наспиват, по-често попадат в ПТП, пропускат повече работни дни и са по-малко удовлетворени в работата. А освен това са и по-избухливи.