Родителите оставят на своите деца навиците, постиженията, принципите, възгледите, а също и някои заболявания.
При снемане на анамнеза лекарите често задават въпроси за наличие на едни или други заболявания у близки роднини.

Това не е напразно любопитство, а напълно оправдан интерес, тъй като много патологии могат да се предават по наследство. А това означава, че щом се знае, с какви именно заболявания са се сблъсквали членовете на едно семейство, може да се предскаже риска от развитие на една или друга патология и съответно да се вземат навреме мерки за профилактика.

Какви именно проблеми, срещащи се в рода, стават опасни и как да се избегне тяхното развитие?

1. Родствена онкология

Онкологичните проблеми често са с наследствен характер, особено образуванията в гърдите, яйчниците или червата.
Както предполагат лекарите, ако в семейството е имало един болен от рак, трябва да обърнем внимание, а ако са били двама, задължително трябва да се изследваме.

Освен това трябва да се отчита и възрастта, при която у родителите се е появил проблема.

Така например, вероятността от развитието на тумори при дъщерята нараства, ако у нейната майка проблемите са били установени преди настъпването на менопаузата – в този случай с голяма степен на вероятност може да се предположи, че проблемът е в мутацията на гени.

Защо в рамките на едно семейство изключително често се случва сходна патология да получат едновременно няколко негови членове.

В рода се наследява приблизително еднакъв по структура набор от гени с малки различия. А това означава, че и проблемът лесно може да възникне в едни и същи области.

Изходът в дадената ситуация е един – навреме и редовно да се правят консултации с лекари и да се назначават изследвания. Така например се препоръчва посещение на гинеколог, ендокринолог, онколог-мамалог и проктолог.

2. Зъбният въпрос

Членовете на едно семейство могат да страдат и от едни същи проблеми с устната кухина. Така например, ако мама има кариес, детето го наследява с вероятност от 45%.

Заболявания на венците по наследство се развиват в 1/3 от случаите. Хората с подобна предразположеност лекарите съветват да посещават зъболекар, колкото се може по-често и да съблюдават хигиенен режим – да мият зъбите не по-малко от 2 пъти дневно, да използват вода за уста, да използват конец за зъби и зъбен душ.

3. Артрит от баба

Ревматоидният артрит и остеартрозата, които са пряко свързани с възпалителни процеси, водят до деформация на ставите. И такива заболявания често се предават по наследство.

Броят поколения, през които могат да се предават, засега не може да се установи точно. Следва да се отчита, че допълнителни катализатори за развитие на патологията са вредните навици, наднорменото тегло, недостатъчното движение.

4. Мамино сърце

Лекарите са убедени, че ако проблеми със сърцето на майката се установят на възраст преди 65 години, а бащата – преди 50, рискът детето да повтори тяхната съдба се колебае в границите 25-50%.

Естествено това е само наследствен риск, който често се задълбочава от други фактори – неправилно хранене, недостатъчна физическа активност.

5. Главоболие

70-80% е рискът от наследяване на толкова неприятна болест, каквато е мигрената. Учените са установили, че има ген, предизвикващ патологията, като всякакви раздразващи фактори лесно могат да се превърнат в катализатор на неприятните симптоми.