Какво представлява настинката и какво я причинява?

Обикновената настинка е заразно заболяване, което може да бъде причинено от няколко различни видове вируси.

Настинката се определя от медицинската наука като инфекция на горните дихателни пътища. Симптомите на настинката в повечето случаи са: кашлица, възпалено гърло, запушен нос, хрема и кихане.

Известни са повече от 200 различни вида вируси, които предизвикват настинката, риновирусът причинява приблизително 30-35 % от случаите на настинка при възрастните хора.

Други вируси, които често се явяват причинители на този вид простудно заболяване обикновено са: коронавирус, аденовирус, респираторен синцитиален вирус и парафлуенца вирус.

Понеже толкова много и различни видове вируси могат да станат причина за настинка и тъй като постоянно се появяват нови техни разновидности, човешкият организъм не е в състояние да си изгради имунитет срещу всички тях.

Поради тази причина настинките са чест и повтарящ се проблем. Всъщност, децата в предучилищна и начална училищна възраст могат да настинат от 6 до 12 пъти годишно, докато юношите и възрастните обикновено се простудяват най-много до 4 пъти годишно.

Настинката е най-широко разпространеното заболяване в света и е водещата причина за посещение при лекар и за пропускане на работа и училище.

Смята се, че в ЕС общия брой на простудните заболявания годишно е около 1 милиард, като пропуснатите учебни и работни са около 22 милиона годишно.

На обикновената настинка се дължат и между 75 и 100 милиона от посещенията при лекар годишно в рамките на Европейския съюз, като икономическия ефект от това заболяване се оценява на около 20 милиарда евро годишно поради непроизведен продукт поради отсъствие от работа.

Как се предава настинката?

Настинката се разпространява чрез директен контакт със заразени телесни секрети от заразени повърхности или чрез вдишване на вируса от въздуха – от кихане или кашляне.

Предаването обикновено става, когато заразеният си пипне носа или устата и след това докосне някой друг или някаква повърхност, която вече е заразена.

Симптомите на настинката обикновено се проявяват два три дни след прихващането на инфекцията (инкубационен период), но този период може да варира в зависимост от вируса причинил инфекцията.

Симптомите се характеризират от вируса, предизвикващ простудното заболяване:

  • Запушен или течащ нос;
  • Възпалено или раздразнено гърло;
  • Често кихане;
  • Дрезгав и пресипнал глас;
  • Кашлица;
  • Сълзене;
  • Не много висока температура, но по-висока от нормалната;
  • Главоболие;
  • Болки в различни части на тялото;
  • Умора.

Симптомите на настинката при бебета и малки деца са сходни с тези наблюдавани при възрастни.

Настинката може да започне с хрема с носна секреция, която обикновено е с жълтеникав или зеленикав цвят. Кърмачетата и малките деца стават по-капризни и са с намален апетит.

Лечение на настинка

Настинката е самоограничаващо се заболяване, което се излекува от само себе си. Поначало лечението му е насочено към облекчаване на симптомите, докато имунната система се справи с простудната инфекция.

Лечението обикновено включва повече почивка и пиене на много течности.

За по-големите деца и възрастните в аптеките се предлагат таблетки за смучене, спрейове за гърло, сиропи за кашлица, които могат да облекчат проявата на симптомите. Гаргарата с топла солена вода ще облекчи болките в гърлото.

За течащият нос или запушен нос помагат капките и спрейовете. Помага и излагането на слънце, което да загрее областта на носа и така за около 1 час излагане на слънце ще се избавите от назалните симптоми, съпътстващи простудното заболяване.

Лечението при кърмачета и малки деца е също почивка и повече течности, но са противопоказни медикаментите против простуда, които се предлагат в аптеките.

Превенция на настинка

Превенцията на настинката е ключова, особено през есенните и зимните месеци, когато сме изложени на по-голям риск от простудни заболявания.

В тези сезони, когато температурите са ниски и имунната система е под натиск, редовният прием на витамин С е препоръчителен.

Витамин С е мощен антиоксидант, който подпомага имунната система и помага на тялото да се бори с инфекции.

Той също така стимулира производството на бели кръвни клетки, които са от съществено значение за борбата с вируси и бактерии.

Витамин С може да се намери в различни храни, включително цитрусови плодове, като портокали и грейпфрути, както и в зеленчуци, като броколи и спанак.

Освен това, много хора избират да приемат витамин С във формата на хранителни добавки, за да гарантират, че получават достатъчно количество от този важен витамин.

Въпреки това, витамин С не е единствената защита срещу настинката. Когато вече сте се заразили, е препоръчително да увеличите приема на витамин А.

Този витамин е известен със своите имуностимулиращи свойства и може да помогне на тялото да се справи по-бързо с вируса. Витамин А подпомага здравето на кожата и слизниците, които са първата линия на защита срещу вируси.

Витамин А може да се намери в храни като моркови, сладки картофи, тиква и червено месо. Както и при витамин С, много хора избират да приемат витамин А във формата на хранителни добавки, за да гарантират, че получават достатъчно количество от този важен витамин.

В заключение, е важно да подчертаем, че въпреки че настинката е обикновено безвредно заболяване, неговото предотвратяване и лечение изискват внимание и грижа.

Поддържането на здравословен начин на живот, включително богата на витамини диета, редовно упражнение и достатъчно сън, може да помогне за поддържане на силна имунна система, която е в състояние да се справи с вируси, включително тези, причиняващи настинка.

При първите признаци на настинка, не се колебайте да се консултирате с лекар и да прилагате подходящи мерки за лечение, за да ускорите процеса на възстановяване и да се върнете към нормалния си живот възможно най-бързо.

Също така, е важно да се помни, че превенцията е най-добрата защита. Избягвайте контакт с хора, които вече са болни, и се уверете, че се спазват хигиенни навици, като редовно миене на ръцете, особено през сезона на простудите.