Какво представлява настинката и какво я причинява?

Обикновената настинка е заразно заболяване, което може да бъде причинено от няколко различни видове вируси. Настинката се определя от медицинската наука като инфекция на горните дихателни пътища. Симптомите на настинката в повечето случаи са: кашлица, възпалено гърло, запушен нос, хрема и кихане.

Известни са повече от 200 различни вида вируси, които предизвикват настинката, риновирусът причинява приблизително 30-35 % от случаите на настинка при възрастните хора. Други вируси, които често се явяват причинители на този вид простудно заболяване обикновено са: коронавирус, аденовирус, респираторен синцитиален вирус и парафлуенца вирус.

Понеже толкова много и различни видове вируси могат да станат причина за настинка и тъй като постоянно се появяват нови техни разновидности, човешкият организъм не е в състояние да си изгради имунитет срещу всички тях.

Поради тази причина настинките са чест и повтарящ се проблем. Всъщност, децата в предучилищна и начална училищна възраст могат да настинат от 6 до 12 пъти годишно, докато юношите и възрастните обикновено се простудяват най-много до 4 пъти годишно.

Настинката е най-широко разпространеното заболяване в света и е водещата причина за посещение при лекар и за пропускане на работа и училище. Смята се, че в ЕС общия брой на простудните заболявания годишно е около 1 милиард, като пропуснатите учебни и работни са около 22 милиона годишно.

На обикновената настинка се дължат и между 75 и 100 милиона от посещенията при лекар годишно в рамките на Европейския съюз, като икономическия ефект от това заболяване се оценява на около 20 милиарда евро годишно поради непроизведен продукт поради отсъствие от работа.

Как се предава настинката?

Настинката се разпространява чрез директен контакт със заразени телесни секрети от заразени повърхности или чрез вдишване на вируса от въздуха – от кихане или кашляне. Предаването обикновено става, когато заразеният си пипне носа или устата и след това докосне някой друг или някаква повърхност, която вече е заразена.

Симптомите на настинката обикновено се проявяват два три дни след прихващането на инфекцията (инкубационен период), но този период може да варира в зависимост от вируса причинил инфекцията. Симптомите се характеризират от вируса, предизвикващ простудното заболяване:

  • Запушен или течащ нос;
  • Възпалено или раздразнено гърло;
  • Често кихане;
  • Дрезгав и пресипнал глас;
  • Кашлица;
  • Сълзене;
  • Не много висока температура, но по-висока от нормалната;
  • Главоболие;
  • Болки в различни части на тялото;
  • Умора.

Симптомите на настинката при бебета и малки деца са сходни с тези наблюдавани при възрастни. Настинката може да започне с хрема с носна секреция, която обикновено е с жълтеникав или зеленикав цвят. Кърмачетата и малките деца стават по-капризни и са с намален апетит.

Лечение на настинка

Настинката е самоограничаващо се заболяване, което се излекува от само себе си. Поначало лечението му е насочено към облекчаване на симптомите, докато имунната система се справи с простудната инфекция. Лечението обикновено включва повече почивка и пиене на много течности.

За по-големите деца и възрастните в аптеките се предлагат таблетки за смучене, спрейове за гърло, сиропи за кашлица, които могат да облекчат проявата на симптомите. Гаргарата с топла солена вода ще облекчи болките в гърлото.

За течащият нос или запушен нос помагат капките и спрейовете. Помага и излагането на слънце, което да загрее областта на носа и така за около 1 час излагане на слънце ще се избавите от назалните симптоми, съпътстващи простудното заболяване.

Лечението при кърмачета и малки деца е също почивка и повече течности, но са противопоказни медикаментите против простуда, които се предлагат в аптеките.

За превенция на настинката се препоръчват редовния прием на витамин С особено през есенните и зимните месеци, които особено рискови за простудните заболявания, но когато вече сте се заразили най-добре е да увеличите приема на витамин А, за да подсилите имунната си система, за да се справи по-бързо с вируса.