Помните ли как при слушане на любима песен ви побиват тръпки по тялото? Кожата се покрива с „пъпки“, а косъмчетата на ръцете се изправят? Науката обяснява това явление като съкращаване на мускулатурата на фоликулите на космите или пиломоторен рефлекс.

За да не ви отегчаваме с дълги описания ще кажем просто, че по подобен начин нашата нервна система рефлекторно реагира на силната емоционална възбуда. Пиломоторният рефлекс може да се предизвика от всякакви силни емоции – възбуда, страх, възхищение, удоволствие и т.н.

Рефлексът е рудиментарен, тоест няма практическо значение за организма. Но понякога настръхването на кожата може да бъде симптом на сериозно заболяване. Нека да разгледаме подобно случаите, когато трябва да обърнете внимание на ефекта „гъша кожа“.

Недостиг на витамини

Настръхването на кожата може да е свързано с недостиг на витамини в организма. Например при недоимък на витамин С се наблюдава влошаване на състоянието на повърхността на кожата.

Витамин С - аскорбиновата киселина, способства за образуването на колаген, който придава еластичност на кожата и на кръвоносните съдове. Недостигът на колаген води до лесно компрометиране и разрушаване на кръвоносните съдове.

И в резултат по кожата се появяват пукнатини, възниква раздразнение и излющване на големи участъци, появява се гъша кожа.

При недостиг на витамин В1 освен настръхването може да се появи сърбеж и парене, а недостигът на витамин D се съпровожда лесна умора, мускулна слабост, безсъние, понижаване на апетита и чести спазми.

Заболявания на кожата

Например, фоликулярна хиперкератоза. Симптомите на заболяването изглеждат като гъша кожа, която всъщност представлява възпаление на космените фоликули. Визуално се наблюдава ороговяване на външния слой епидермис.

Фоликулите се запушват от малки частици от мъртви кожни клетки, под които се натрупва секрет от мастните жлези. Кожата почервенява става по-груба и се покрива с малки възелчета.

Нарушения във функцията на нервната и кръвоносната система

Възникващите без видими причини изтръпвания, настръхване на кожата, парене в долните крайници най-често свидетелства за нарушение на инервацията на кръвоносните съдове на долните крайници и на меките тъкани вследствие на увреждане на различните отдели на нервната система.

Причината за изтръпването могат да бъдат също различни нарушения на артериалния или венозния кръвен поток. Всяко разстройство в кръвоносната система неизбежно води до нарушаване провеждането на нервните импулси и до развитието на всевъзможни неприятни усещания.

Сърдечна аритмия

Както знаем представлява патологическо състояние, при което протичат нарушения на честотата, ритмичността и последователността на възбуждането и съкращението на сърдечния мускул.

Съпровожда се със световъртеж, усилено сърцебиене, повишено артериално налягане, продължителни пристъпи на втрисане. Ако почувствате изтръпване от лявата страна, сърцето ви забие по-бързо, а кожата ви от вътрешния студ настръхне, то незабавно търсете лекарска помощ.

Разширени вени

Ако краката ви бързо се уморяват, отичат, в тях се усеща тежест и често долните ви крайници изтръпват и кожата по тях настръхва това са първите признаци на разширени вени.

Хипопаратиреоза

Болестно състояние, дължащо се нарушаване на функциите на паращитовидните жлези.

Съпровожда се с недостиг на калций в организма, повишава се възбудимостта на нервната система, поради което възникват спазми, усещане за бягане по тялото мравки, настръхване на кожата, усещане за студ и изтръпване на ръцете и краката.

Какво да се предприеме?

Необходимо е да се потърси ендокринолог. Обикновено се назначава терапия с хормони и витамини.