Ако по сред бял ден се почувствате отпаднали, а от настроението има какво да се желае, това означава, че трябва да разберем какви са причините за това. Толкова е по-приятно да бъдем енергични, бодри, весели, лесно да се придвижваме по пътя към поставената цел.

Какво правим не както трябва, когато трябва да се трудим упорито? Най-вероятно проблемът е в неправилния начин на живот.

На първо място трябва да анализираме как си прекарваме деня, да започнем постепенно да си изграждаме полезни навици, и постоянно да проследяваме резултата, а поставените цели ще се постигат бързо и лесно.

Топ навици, които ни правят по-бодри и енергични

Недоспиването вреди на здравето – да се погрижим за отдиха

Работоспособността започва да намалява в разгара на работния ден, ако човек редовно не се наспива. Някои се чувстват добре и след 6 часа сън, тъй като това изобщо не се отразява на продуктивността на труда.

Националната асоциация на САЩ по изучаване на въпросите на съня провежда няколко изследвания. Чарлз Цайслер, професор от Харвардския медицински факултет с гордост съобщават, че най-накрая учените са разписали препоръки относно продължителността на съня.

За да се чувства добре, човек на възраст от 18 до 64 години трябва да спи по 7-9 часа. В рамките на проучването било направено запитване сред работещите хора – 30% спят по-малко от 6 часа дневно, което е много вредно за здравето.

В най-добрия случай това става причина за раздразнителност, намаляване на концентрацията, а в най-лошия води до диабет, а може дори и до онкологично заболяване.

Затова не трябва да се спи по-малко от 7-8 часа, за да се запази яснотата на ума и да се укрепи здравето. Да си поставим за цел в продължение на месец да не лягаме по-рано от 22:30 часа както в делнични, така и през почивни дни. Пълноценният отдих за здравето и за да се чувстваме добре.

Физическа активност всеки ден

Когато тренираме редовно, инвестираме във своето здраве и си набавяме енергия. Физическото натоварване ни помага да се чувстваме във форма, да се концентрираме върху поставената задача, ясно да мислим.

Редовно работещите мускули провокират поток от импулси. Стимулира се и се ускорява обмяната на веществата, нормализира се дейността на нервната система и на други органи на човешкия организъм. Повишават се защитните му свойства и се подобрява използването на кислород от тъканите.

При липса на възможност редовно да се посещава фитнес и да се тренира под ръководството на опитен инструктор, следва да се практикуват занятия у дома. Следва да намерим комплекс от упражнения, които ни харесват и ни зареждат с положителни емоции.

Винаги трябва да помним, че резултат е възможен само при редовни занимания. Бягане, плуване, разходки, клякания, лицеви опори – известни са множество начини за поддържане във форма. Следва да изберем физическо натоварване, което ни е по душа и да практикуваме само него.

Общуване и отношения с хората

Става въпрос за обкръжението ни. Всички знаем поговорката: „Кажи ми кой ти е приятел, за да ти кажа какъв си”. Много истина има точно в това твърдение. Хората, с които общуваме, влияят на възгледите ни, ход на мисълта, настроение, емоции и т.н. Постарайте се да бъдете сред позитивни хора.

В някои случаи не е възможно напълно да се прекрати общуването с негативно настроени хора, тъй като това могат да са роднини или такива по сватовство – на половинката, нейните родители, например. Но следва да се постараем общуването да е колкото се може по-малко.

Да живеем тук и сега – важен навик

Колко често чуваме от околните: „Защо да започвам, като няма да се получи нищо”, „Да се говори е лесно, опитай да го направиш”, „Ще започна да се занимавам с това по-късно, сега нямам време за нищо”.

Много от нас отлагат най-важното за по-късно, изчаквайки подходящото време. Старайте се да не отлагате никога това, което може да се направи сега. Това се отнася не само за работа, но и за отдих, хоби, развлечения и т.н.